Hogyan kérhetünk uniós családi pótlékot?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Általában minden EU tagországban igényelhető családi pótlék, eltérő formában, elnevezéssel és összeggel. Mivel a családi pótlék is szociális juttatásnak minősül, az adott tagállam döntheti el, hogy ki, mikor, és mennyi juttatásra jogosult.

A legfontosabb szabály azonban az, hogy az egyes tagállamok állampolgárai között diszkriminálni nem lehet. Tehát a magyar munkavállalók is ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe a szociális ellátórendszert, mint az adott tagország állampolgárai. (Csehország például ezért is csökkentené a ma 60 ezer forintot érő családi pótlékot.)

A családi pótlék esetében, ha egy családapa vagy családanya egy EU tagországban dolgozik, és az egész család kiköltözik, megszűnik a magyarországi jogosultság, és az ottani családi pótlékra lesznek jogosultak. A juttatásra vonatkozó igényt a kinti illetékes hatóságoknak kell benyújtani.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.