Kamatadó: 20, vagy 25 százalék – egyre megy


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár a nyereménybetétek után fizetendő kamatadót külön módszerrel kell levezetni, végül mégis a szokásos 20 százalékos adóterhelés jön ki.

A kamatjövedelem után fizetendő adó mértéke általában 20 százalékos. Eltérő ugyanakkor pl. a nyereménybetéttel kapcsolatban kisorsolt tárgynyeremény után fizetendő kamatadó számítási módja. Itt ugyanis az adó levonása nem lehetséges, így ekkor az adó mértéke a vagyoni érték szokásos piaci értékének egynegyedével egyezik meg.

Végső soron persze a két terhelés megegyezik egymással, vagyis a nyereménybetét esetében is 20 százalékos a tényleges adóterhelés. Ha pl. valaki nyer egy 100 egységnyi értékű tárgynyereményt, a fizetendő adó mértéke 25 százalék lesz.

Ha a 100-at és a 25-öt összeadjuk, akkor 125-öt kapunk. Ha ekkora összegű kamatra lennénk jogosultak, akkor a 20 százalékot ebből levonva pont a nyereménybetétnél kiszámolt 25 egységnyi kamatadót és 100 egységnyi nettó kamatjövedelmet kapjuk.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.