Kamatadó: 20, vagy 25 százalék – egyre megy


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár a nyereménybetétek után fizetendő kamatadót külön módszerrel kell levezetni, végül mégis a szokásos 20 százalékos adóterhelés jön ki.

A kamatjövedelem után fizetendő adó mértéke általában 20 százalékos. Eltérő ugyanakkor pl. a nyereménybetéttel kapcsolatban kisorsolt tárgynyeremény után fizetendő kamatadó számítási módja. Itt ugyanis az adó levonása nem lehetséges, így ekkor az adó mértéke a vagyoni érték szokásos piaci értékének egynegyedével egyezik meg.

Végső soron persze a két terhelés megegyezik egymással, vagyis a nyereménybetét esetében is 20 százalékos a tényleges adóterhelés. Ha pl. valaki nyer egy 100 egységnyi értékű tárgynyereményt, a fizetendő adó mértéke 25 százalék lesz.

Ha a 100-at és a 25-öt összeadjuk, akkor 125-öt kapunk. Ha ekkora összegű kamatra lennénk jogosultak, akkor a 20 százalékot ebből levonva pont a nyereménybetétnél kiszámolt 25 egységnyi kamatadót és 100 egységnyi nettó kamatjövedelmet kapjuk.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.