A külföldön kiszabott pénzbírság is behajtható


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július 15-én lép hatályba a szabálysértési jogsegélyről szóló 2007. évi XXXVI. törvény, amelynek értelmében a külföldön kiszabott szabálysértési bírság hazánkban is végrehajtható lesz, a Magyarországon külföldiek által elkövetett szabálysértések behajtása pedig átadható a külföldi hatóságnak.

Régi hiányt pótoltak a május 18-án kihirdetett törvénnyel a jogalkotók, ugyanis azok a bírságok, amiket bármilyen szabálysértés miatt szabtak ki külföldiek ellen hazánkban, gyakorlatilag behajthatatlanok voltak, ha önként nem fizettek az elkövetők. Természetesen ugyanez vonatkozott a magyar állampolgárok által külföldön elkövetett szabálysértésekre is.

A törvény értelmében a 70 euró feletti pénzbírságokat lehet majd behajtani itthon forintban, középárfolyamon, illetékbélyeg vagy adó formájában. A közvetlen letiltással vagy adók módjára behajtható bírság az önkormányzatokat gazdagírtja majd, míg az illetékbélyegen kifizetett összegek a központi költségvetést gyarapítják.

Fontos szabály, hogy a külföldi határozat nem hajtható végre, ha a jogerőre emelkedése óta egy év már eltelt. Az elévülési időn belül megkezdett végrehajtásnak azonban nem akadálya, ha az elévülési idő már eltelt. A külföldi határozatban megjelölt összeg beszedését az elkövető lakóhelye, ennek hiányában a tartózkodási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője hajtja végre. Tartózkodási vagy lakóhely hiányában a végrehajtásra az a jegyző lesz illetékes, amelynek működési területén az elkövetőnek fellelhető jövedelme vagy vagyona van.

Ha az elkövető igazolja, hogy a külföldi határozatban megjelölt összeget részben vagy egészben megfizette, a jegyző értesítése alapján a központi hatóság felfüggeszti az eljárást és megkeresi a határozatot kibocsátó külföldi hatóságot, hogy 30 napon belül nyilatkozzon a befizetésről. Amennyiben a megadott határidőn belül a külföldi hatóság nem válaszol a megkeresésre, az eljárást meg kell szüntetni.

A Magyarországon elkövetett szabálysértés miatt kiszabott bírság behajtását a magyar hatóságok akkor adhatják át a külföldi hatóságnak, ha az elkövető külföldi, vagy magyar állampolgár ugyan, de lakóhelye, tartózkodási helye külföldön van, vagy külföldön vagyonnal, jövedelemmel rendelkezik. A behajtandó bírság összegének ilyenkor is 70 euró felett kell lenni. Ha a végrehajtást a külföldi hatóság átvette, az elkövetővel szemben Magyarországon további végrehajtási cselekményt csak akkor lehet foganatosítani, ha a végrehajtást átvevő államban az elkövető kivonta magát a végrehajtás alól, vagy a határozat egyéb okból nem volt végrehajtható, s erről a végrehajtást átvevő külföldi hatóság értesítette a magyar központi hatóságot.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.