A külföldön kiszabott pénzbírság is behajtható


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július 15-én lép hatályba a szabálysértési jogsegélyről szóló 2007. évi XXXVI. törvény, amelynek értelmében a külföldön kiszabott szabálysértési bírság hazánkban is végrehajtható lesz, a Magyarországon külföldiek által elkövetett szabálysértések behajtása pedig átadható a külföldi hatóságnak.

Régi hiányt pótoltak a május 18-án kihirdetett törvénnyel a jogalkotók, ugyanis azok a bírságok, amiket bármilyen szabálysértés miatt szabtak ki külföldiek ellen hazánkban, gyakorlatilag behajthatatlanok voltak, ha önként nem fizettek az elkövetők. Természetesen ugyanez vonatkozott a magyar állampolgárok által külföldön elkövetett szabálysértésekre is.

A törvény értelmében a 70 euró feletti pénzbírságokat lehet majd behajtani itthon forintban, középárfolyamon, illetékbélyeg vagy adó formájában. A közvetlen letiltással vagy adók módjára behajtható bírság az önkormányzatokat gazdagírtja majd, míg az illetékbélyegen kifizetett összegek a központi költségvetést gyarapítják.

Fontos szabály, hogy a külföldi határozat nem hajtható végre, ha a jogerőre emelkedése óta egy év már eltelt. Az elévülési időn belül megkezdett végrehajtásnak azonban nem akadálya, ha az elévülési idő már eltelt. A külföldi határozatban megjelölt összeg beszedését az elkövető lakóhelye, ennek hiányában a tartózkodási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője hajtja végre. Tartózkodási vagy lakóhely hiányában a végrehajtásra az a jegyző lesz illetékes, amelynek működési területén az elkövetőnek fellelhető jövedelme vagy vagyona van.

Ha az elkövető igazolja, hogy a külföldi határozatban megjelölt összeget részben vagy egészben megfizette, a jegyző értesítése alapján a központi hatóság felfüggeszti az eljárást és megkeresi a határozatot kibocsátó külföldi hatóságot, hogy 30 napon belül nyilatkozzon a befizetésről. Amennyiben a megadott határidőn belül a külföldi hatóság nem válaszol a megkeresésre, az eljárást meg kell szüntetni.

A Magyarországon elkövetett szabálysértés miatt kiszabott bírság behajtását a magyar hatóságok akkor adhatják át a külföldi hatóságnak, ha az elkövető külföldi, vagy magyar állampolgár ugyan, de lakóhelye, tartózkodási helye külföldön van, vagy külföldön vagyonnal, jövedelemmel rendelkezik. A behajtandó bírság összegének ilyenkor is 70 euró felett kell lenni. Ha a végrehajtást a külföldi hatóság átvette, az elkövetővel szemben Magyarországon további végrehajtási cselekményt csak akkor lehet foganatosítani, ha a végrehajtást átvevő államban az elkövető kivonta magát a végrehajtás alól, vagy a határozat egyéb okból nem volt végrehajtható, s erről a végrehajtást átvevő külföldi hatóság értesítette a magyar központi hatóságot.Kapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.