Igen rövid az APEH pozitív listája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eddig összesen 287 szervezet, illetve vállalkozói tevékenységet folytató magánszemély került fel az APEH jó adózókat tartalmazó listájára.

Úgy tűnik, nem tolongtak az adózók azért, hogy bekerülhessenek a nyilvántartásba, mivel a májusihoz képest mindössze hárommal többen szerepeltek a listán – írja a reggel.hu. A jó adósok névsora mindenki számára elérhető az adóhivatal internetes honlapján. Az APEH minősített adózókat tartalmazó nyilvántartásába 2006 eleje óta lehet bekerülni.

Feltétel, hogy a vállalkozás legalább három éve működjön, továbbá, hogy a kérelem benyújtását megelőző elévülési időn belül az APEH ne állapítson meg adóhiányt. Az is kizáró ok, ha az adózó ebben az időszakban fizetési könnyítést, adómérséklést kért. Az adóhatóság folyamatosan figyeli, hogy a minősített adózók megfelelnek-e a kritériumoknak.

Az APEH szégyenfalán ennél jóval több vállalkozás díszeleg: a 180 napon túli, százmillió forintot meghaladó adótartozással rendelkező gazdálkodók listáján legutóbb 642 vállalkozás szerepelt. A 180 napon túli, tízmillió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók száma pedig meghaladta az 1900-at. A jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók listáját egy budaörsi cég vezeti, 2,2 milliárd forinttal. A legnagyobb megállapított adóhiány magánszemélynél 354 millió forint – számol be a reggel.hu.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.