Így adóznak a svédek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az áru, a tőke, a szolgáltatások és a munkaerő személyes áramlása – az Európai Unió működését szervesen befolyásoló négy alapszabadság, melyet mindannyian jól ismerünk. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Milyen feltételek mellett fektethetünk be, vagy vállalhatunk munkát az EU tagállamaiban? A tavaszi, a Közép-európai EU tagállamokat bemutató cikksorozatunk után most az Észak-Európai országokat vesszük górcső alá és bemutatjuk gazdasági helyzetüket, adózási rendszerüket, valamint a várható adójogszabály változásokat. Cikksorozatunk második részében a jóléti államként ismert Svédországnak a gazdasági hátterét és az adórendszerét mutatjuk be.

Makrogazdasági áttekintés

Svédország lakossága nagyjából megegyezik Magyarország lakosságával, azonban ez a népesség egy, Magyarországénál több mint négyszer nagyobb területen él.

Svédország területének nagyobb részét (65%-át) erdő fedi, 15%-a pedig a sarkkörön túl van, így egy eléggé szélsőséges éghajlatú országnak tekinthető, mely éghajlati adottság nagymértékben befolyásolja a gazdasági lehetőségeit. Fontos azonban kiemelni, hogy az ország ásványkincsekben nagyon gazdag, ásványkincsei közül a legfontosabb a kiváló minőségű vasérc.

Ezek az ásványkincsek Svédország részére nem csak gazdaságilag, de történelmileg is nagy jelentőséggel bírtak, ezek segítségével ugyanis jelentős hatalomra tudott szert tenni a régióban. Történelmi szempontból fontos még megjegyezni, hogy az ország egyik világháborúban sem vett közvetlenül részt, mely az ásványkincsekkel való ellátottság mellett nagyban hozzásegítette az elmúlt évszázadok töretlen ipari fejlődéséhez.

A svéd gazdaság fő húzóágazatai között fontos megemlíteni az acél- és fémipart, a gépgyártást és a mezőgazdaságot. Svédország a vasérc bányászati lehetőségeinek köszönhetően az idők során Európa legnagyobb vasérctermelő országává válhatott.

De Svédország nem csak az acélgyártásnak, hanem a Nobel-díjnak is a hazája. Alfréd Nobel neve azonban nem csak a Nobel-díjjal, hanem a nehéziparral is szorosan összefonódott, hiszen az ő feladata volt, hogy biztonságos robbanóanyagokat fejlesszen ki a svéd bányaipar részére.

A svéd nagyvállalatok között számos, Magyarországon is ismert vállalat megtalálható. Svédország a hazája többek között a Volvo-nak, az Ericson-nak, az építőiparban jelentős szerepet betöltő Skanska-nak, és a ruházati iparban tevékenykedő H&M-nek is.

Megemlítendő továbbá az IT iparban a 2003-ban alapított, részben svéd érdekeltségű Skype vagy a 2006-ban létrejött Spotify, melyek nagyban hozzájárultak az elmúlt évtizedekben az IT iparág átformálásához.

A gazdasági fejlődés mellett kiemelendő továbbá a magas szintű egészségügyi ellátás és a nyugdíjrendszer, melynek köszönhetően kialakulhatott a svéd jóléti állam.

Az adózási rendszer bemutatása

Hivatkozva a fentiekben leírtakra, megállapítható, hogy a svéd gazdaság szép fejlődést mutat. Ezt a gazdasági fejlődést azonban közvetlenül az adózási rendszer kevésbé támogatja. Ugyanakkor a széles bázisú és magas adók biztosították az idők során annak a svéd jóléti modellnek a kialakulását, melynek köszönhetően a svéd állam a többi európai országhoz képest nagyobb szerepet tud vállalni a svéd állampolgárok jóléti ellátásainak finanszírozásában.

Az egyes, Svédországban hatályos adónemek részletes jellemzőit az alábbiakban mutatjuk be.

Általános forgalmi adó

Az általános forgalmi adó általános mértéke jelenleg 25%, továbbá két kedvezményes kulcsot is alkalmaznak 12%-os és 6%-os mértékben.

A 12%-os kedvezményes kulcs meghatározott élelmiszerek értékesítése valamint szállodai és vendéglátóipari szolgáltatások nyújtása esetén alkalmazandó, míg a 6%-os áfa kulcsot a helyi személyszállítási valamint sportolási szolgáltatások nyújtása illetve könyvek (kivéve az e-könyvek), újságok értékesítése során alkalmazzák.

A vényköteles gyógyszerek értékesítése valamint többek között a non-profit szervezetek kiadványaival kapcsolatos nyomtatási szolgáltatások nyújtása mentes az általános forgalmi adó alól.

Amennyiben bármely, EU tagállamban regisztrált vállalkozás svéd vevők részére az interneten keresztül szeretne árut értékesíteni, akkor fontos figyelembe venni, hogy éves szinten 34,000 EUR értékesítési összérték felett már áfa regisztrációs kötelezettség fogja a vállalkozást terhelni.

Társasági adó

A társasági adó mértéke 22%, azonban lehetőség van csoportkedvezmények igénybevételére oly módon, hogy az anyavállat csökkentheti adóalapját a leányvállalat veszteségeivel.

Kedvező továbbá, hogy a svéd illetőségű társaságoknak fizetett osztalékot, kamatot és jogdíjat nem terheli forrásadó fizetési kötelezettség.

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadót Svédországban két szinten szedik: egy állami és egy helyi személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége is van a magánszemélyeknek.

Az állami személyi jövedelemadó Svédországban többkulcsos, progresszíven növekvő mértékben 25%-os felső adókulccsal. 44.075 EUR éves jövedelem alatt nem kell személyi jövedelemadót fizetni, az ezen összeg feletti adómértékeket pedig az alábbi táblázat foglalja össze.

Éves adóköteles jövedelem (EUR) Adókulcs a sávban (%)

44.075 – 64.120                                               20
64.120 felett                                                      25

A helyi személyi jövedelemadó 32% körül mozog, azonban mértéke önkormányzatonként eltérő lehet. Fontos megemlíteni továbbá, hogy a két adó – az állami és a helyi személyi jövedelemadó – nem számítható be egymásba, ezért a személyi jövedelemadó összesen akár 57%-os adóterhet is jelenthet az adott magánszemély részére.

Amennyiben tehát például egy magyar magánszemély munkát szeretne vállalni Svédországban, akkor – magasabb jövedelem esetén – mindenképpen számolnia kell egy, a magyarországi adótehernél jóval magasabb személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséggel.

A fentiekben bemutatott magas adóterhek miatt egy-egy cégeladást vagy nyugdíjba vonulást komolyabb adótervezés előzhet meg, annak érdekében, hogy olyan speciális személyi jövedelemadó modellek kerüljenek kidolgozásra, mellyel elkerülhető a magas személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség.

Összegzés

Összefoglalva a fentiekben leírtakat elmondható, hogy Svédország mind gazdasági szempontból, mind pedig a jóléti ellátások szempontjából egy vonzó országnak tekinthető. Ugyanakkor ezt a jóléti államot olyan, magasabb adók finanszírozzák, melyeket mindenképpen szükséges figyelembe venni egy svédországi cégalapítás vagy munkavállalás során.

BDO

A cikk szerzője Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adópartner, és Kiss Zsófia, a BDO Magyarország senior adótanácsadója. A BDO Magyarország az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.