NAV-figyelő, 41. hét: minden áfakérdést megválaszol a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A belföldi összesítő jelentés és az áfabevallás összees lényegi kérdésében eligazította az adózókat a NAV. Megtudtuk azt, is, mely őstermelők várhatják a revizorokat.

1. Összesítő jelentés! De hogyan?

A változás szele mára már minden adózót elért, ennek ellenére a NAV egy rövid összefoglalóval segíti bennünket azt illetően, hogy hogyan is kezeljük a bejövő számlákat a belföldi összesítő jelentésben. A 2018. július 1-i egyik legnagyobb változás az volt, hogy a jelentéstételi kötelezettséget keletkeztető áfa értékhatár 1 millió forintról 100 ezer forintra csökkent. A másik jelentős változás az online számlaadat-szolgáltatás bevezetése volt. Az adózók által kiállított, áfa értékhatárt elérő számlák online kerülnek be a NAV adatbázisába, a kiállítás pillanatában.

De mi a helyzet a legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó befogadott számlákkal, melyek alapján az adózó levonási jogot érvényesít? Ezekre a számlákra vonatkozóan továbbra is kötelező az áfa bevallás részeként kitölteni a belföldi összesítő jelentést, azzal az eltéréssel, hogy az összesített értékhatárra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség eltörlésre került 2018. július 1-i hatállyal.

És mit tartalmaz az átmeneti szabály? A NAV tájékoztatója választ ad minden kérdésünkre.

2. Mit kell tudni az áfabevallásról?

A NAV összefoglalója lényegre törően bemutatja a legfontosabb szabályokat, amiket az adóalanyoknak bevallási kötelezettségükről tudniuk érdemes.

3. Fókuszban az őstermelők

A múlt heti radar előre jelezte, hogy október 15-től az őstermelői tevékenységet folytató adózók lesznek az adóhatósági ellenőrzések célpontjai.

Azok az őstermelők számíthatnak az ellenőrök megjelenésére, akik

  • személyi jövedelemadó bevallásukban a folyósított támogatások összegét, illetve a felvásárlók által részükre fizetett összeget nem teljes körűen szerepeltették,

  • helytelenül határozták meg járulékalapjukat,

  • nem vagy nem megfelelő összegben vallották be egészségügyi hozzájárulás adónemben keletkezett kötelezettségeiket,

  • jogosulatlanul érvényesítettek személyi jövedelemadó adókedvezményt.

A fentieken túl a bejelentési kötelezettség teljesítése is kiemelt figyelmet kap.

Részletek itt.

4. Már elérhetőek a novemberi üzemanyagárak

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

5. Ismét megújult a határozatok listája

Az ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések legfrissebb listája itt érhető el.

Valamint az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája is frissítésre került.

6. Múlt heti vámtémák

Megjelent az AEO eBook magyar nyelvű változata. A magyar nyelvű AEO eBook megjelenéséről a 7020/2018. felhívásban olvashatunk.

A 7019/2018. felhívásból tájékozódhatunk az a tiltó és korlátozó rendelkezések hatálya alá tartozó termékköröket, és egyes agrártermékeket érintő vámeljárások feldolgozásához kialakított egyes igazolási kódok megszüntetéséről.

A 7021/2018. felhívás az egyetemleges vámtartozás közléséről is közzé tételre került.

7. Jövedéki adatok

A jövedéki adatok lekérdezhetőségével kapcsolatos információkat a NAV tájékoztatójában találjuk.

8. A rosszfiúk

A NAV könyörtelenül számon tartja, mely adózók halmoztak fel jelentős összegű adóhiányt.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek