Bejegyzések Svédország címkével

Svédország – kis nép, nagy teljesítmény
2024. május 2. Adó

Svédország – kis nép, nagy teljesítmény

A svédek büszkék hazájukra és erre minden okuk megvan. Az ország versenyképes, a gazdaság nemcsak a hagyományos ágazatokban, hanem a high-tech szektorban is nagyon jó teljesítményt nyújt, a jóléti társadalom stabilitást, biztonságérzetet ad minden polgárnak. Svédország közismerten magas adózású országnak számít, a magas színvonalú jóléti szolgáltatások és biztonsági háló alapja a magas adójövedelem.

2021. december 8. Adó

A svéd modell – magas adók ellenére versenyképes gazdaság

A svéd szociális-gazdasági modell a neoliberális közgazdasági iskola számára a zavarba ejtő, nehezen megmagyarázható kivételek közé tartozik: a magas adók mellett is folyamatosan versenyképes a gazdaság és fejlett a jóléti rendszer, a gondoskodó állam is hosszú távon fenntarthatónak bizonyult.

Így adóznak a svédek
2018. október 16. Adó

Így adóznak a svédek

Az áru, a tőke, a szolgáltatások és a munkaerő személyes áramlása – az Európai Unió működését szervesen befolyásoló négy alapszabadság, melyet mindannyian jól ismerünk. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Milyen feltételek mellett fektethetünk be, vagy vállalhatunk munkát az EU tagállamaiban? A tavaszi, a Közép-európai EU tagállamokat bemutató cikksorozatunk után most az Észak-Európai országokat vesszük górcső alá és bemutatjuk gazdasági helyzetüket, adózási rendszerüket, valamint a várható adójogszabály változásokat. Cikksorozatunk második részében a jóléti államként ismert Svédországnak a gazdasági hátterét és az adórendszerét mutatjuk be.