Így küzd a kormány az Erzsébet-utalványért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szép-kártya és Erzsébet-utalvány, a plázastop és a készülő trafiktörvény egyes pontjai is kiüthetik a biztosítékot Brüsszelben. A nemzetgazdasági tárca által a kormánynak készített, az index birtokába jutott jelentés szerint az Erzsébet az unió szerint állami monopóliumot jelent – holott a brüsszeli vélemény még azelőtt született, hogy kiderült volna: a kormány egyes szociális segélyeket is a kártyára utalna.


Az NGM öt forgatókönyvet készített a megszüntetéstől a kártya megvédéséig. Dohány- és plázaügyben várhatóan engedni fogunk.

Hazánk ellen jelenleg három kötelezettségszegési eljárás folyik, a bírák nyugdíjazására, az adatvédelmi hatóságra és a jegybankra vonatkozó magyar törvényeket kifogásolta az Európai Bizottság (emellett van egy negyedik ügy, a túl magas folyó költségvetési hiányok miatt 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás, amivel majdnem félmilliárd eurót is bukhatunk).

Van azonban további három gazdasági terület, amely – részben még csak tervezett – szabályozásait szintén aggályosnak tartják, ezekben még nem kötelezettségszegési eljárás, csak előzetes, úgynevezett pilot vizsgálat folyik.

Egy az index birtokába került nemzetgazdasági minisztériumi jelentés szerint a három ügyből – a cafeteriarendszer átalakítása, a plázastop és a dohánykereskedelem állami monopóliumát jelentő trafiktörvény – az előbbi, a Szép-kártya és Erzsébet-utalvány bevezetését jelentő új cafeteria-szabályozók jelenthetik a legtöbb problémák.

Kártyabajok

Mint ismert, a parlament tavaly két új cafeteria-elemet vezetett be: a Széchenyi pihenőkártya (Szép-kártya) a korábbi üdülési csekket váltja ki, míg az Erzsébet-utalvánnyal a hideg- és melegétkezésre adható utalványok rendszerébe hoztak új, államilag működtetett elemet. A piaci szereplők szerint ez lényegében államosítást jelent, ezért a három nagy étkezésiutalvány-kibocsátó vállalat, a Sodexo, az Edenred és a Le Chèque Déjeuner az NGM dokumentuma szerint március 23-án azt közölte: tiltott állami támogatás elleni eljárást kezdeményeztek a cafeteria-ügyben.

További részletek az index.hu-n.

Forrás: index.huKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.