Így teljesítse a pénzmosás elleni feladatokat (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó kódex legfrissebb számából átfogó képet kaphat a pénzmosás megelőzését szolgáló szabályozásról.


A pénzmosás (angolszász elnevezéssel: money laundering) rendkívül összetett fogalom, amelynek megértése és kezelése kihívás elé állítja mind a jogalkotókat, mind a hatóságokat, valamint a pénzmosás-megelőzéssel kapcsolatos jogszabályok hatálya alá tartozó szolgáltatókat is.

Az Adó kódex legfrissebb, 2018/6-os számának célja, hogy közérthető módon mutassa be a pénzmosás jelenségét és a kapcsolódó legfontosabb alapfogalmakat, intézményeket.

A pénzmosás általános fogalmát úgy lehet meghatározni, hogy az az illegális tevékenységből származó haszon eredetének leplezését jelenti. A pénzmosásban részt vevő személyek és intézmények különböző, sokszor célzottan bonyolult műveletek végrehajtásával azt kívánják elérni, hogy az egyébként törvénytelen úton megszerzett pénz a külvilág, elsősorban a hatóságok számára már legális jövedelemként jelenjen meg és felhasználható legyen további, akár legális, akár további illegális tevékenység céljából.

Az Adó kódex friss számában mindent megtudhat többek között az ügyfél-átvilágítás kötelezettségéről, a kockázatértékelés folyamatáról, a szolgáltatói kötelezettségszegés jogkövetkezményeiről, a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló törvényről, és a pénzmosás büntetőjogi vetületeiről is.

Az Adó kódex 2018/6-os számát itt rendelheti meg.

 


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

Bejelentett részesedés és társasági adó

A Tao tv. tartalmazza a bejelentett részesedés fogalmát, mely, lehetővé teszi, hogy az érintett üzletrészek nyereséggel történő értékesítése után ne keletkezzen adófizetési kötelezettség.