IKEA: az IKEA csoportot nem érinti a vizsgálat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az IKEA csoportot nem érinti az Inter IKEA Systems B.V. ellen indult uniós vizsgálat, mert az a csoporttól függetlenül működő jogi személy – közölte az IKEA magyarországi vállalata.


Az IKEA csoport minden piacon a törvényeket betartva adózik – hangsúlyozta az áruházlánc arra a hírre reagálva, miszerint az Európai Bizottság adócsalás vádjával vizsgálatot indított az Inter IKEA Systems B.V. ellen. A közlemény szerint az IKEA csoport, melynek tagja az IKEA magyarországi vállalata, az IKEA Lakberendezési Kft. is, hétfőn értesült a vizsgálatról.

Mint írták, amikor a 80-as években az IKEA terjeszkedésbe kezdett, a cégalapító Ingvar Kamprad úgy döntött, hogy az IKEA koncepcióját meg kell védeni, hogy az az egyes, franchise rendszerben működő piacokon minden vásárló számára ugyanazt jelentse. Így jött létre az Inter IKEA Systems B.V., amely az egyes IKEA piacokon biztosítja a tudást, fejleszti a koncepciót és segíti annak megvalósulását.

Az IKEA csoport, melynek alvállalata az INGKA Holding B.V. franchise együttműködésben dolgozik az Inter IKEA Systems B.V. vállalattal, a koncepció használatáért minden piac jogdíjat fizet.

[htmlbox felteteles_adomegallapitas]

 

Ebbe a csoportba tartozik Magyarország és Ausztrália, Ausztria, Belgium, Kanada, Kína, Horvátország, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Japán, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Dél – Korea, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság, Egyesült Amerikai Államok.

Az IKEA csoport egyike az összesen 11 nagy franchise vállalatnak, minden piacon a törvényeket betartva adózik. A 2017-es pénzügyi évben az IKEA csoport 1,3 milliárd euró adót fizetett be. Az IKEA a magyar piacon is betart minden adózással kapcsolatos előírást, a 2016-os lezárt gazdasági évben 741 millió 817 ezer forint társasági adót fizetett be, a 2017-es gazdasági évben pedig előzetes adatok szerint több mint 650 millió forint társasági adót fizet be – írták.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 23.

Az ingatlanok bérbeadásának legfontosabb szabályai (4. rész)

A bérbeadás jellegétől függően két nagy csoportot különböztetünk meg: a folyamatos bérbeadást és az eseti bérbeadást. Utóbbi esetben az Áfa tv. 55. §-a alapján az esemény időpontja lesz a teljesítés időpontja. Sokkal összetettebb a helyzet, ha a folyamatos bérbeadás esetét vizsgáljuk.

2022. május 20.

800 éves az Aranybulla – Megszületik a kiváltságlevél (4. rész)

Sok minden ismert az Aranybulláról, de nem kevés a bizonytalanság sem a kibocsátásával, hatásaival, utóéletével, megítélésével kapcsolatban. A kiváltságlevél szövege fennmaradt, de az talán kevésbé ismert, hogy mit jelentettek az egyes rendelkezések. Az értelmezést fordítási hibák is nehezítették.