Ingatlan bérbeadásával kapcsolatos áfa-kötelezettség bejelentése

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. június 1.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2007/58. Adózási kérdés az egyéb ingatlan bérbeadásával összefüggő adókötelezettség választását, illetve az ingatlanszerzéshez (létrehozáshoz) kapcsolódó adólevonási jog gyakorlását érintő vitás kérdésekkel foglalkozik. Jogszabályfigyelőnkben kizárólag az adókötelezettség választásával kapcsolatos adóhatósági álláspontot ismertetjük.

A 2007/58. Adózási kérdés rögzíti: az áfa törvény és az adózás rendjéről szóló törvény vonatkozó rendelkezéseinek az együttes értelmezése szerint az adóalanynak az egyéb ingatlan bérbeadása tekintetében év közben is lehetősége van adókötelezettséget választani, de csak a bérbeadási tevékenysége megkezdésének időpontjában [Art. 22. § (1) bekezdése]. Amennyiben az adóalany az egyéb ingatlan bérbeadásának megkezdésével egyidejűleg nem jelenti be az általános szabályok szerinti adózás választását, akkor a bérbeadást tárgyi adómentesen köteles számlázni (amiből következően tárgyévben a bérbeadáshoz kapcsolódóan felmerült beszerzések áfatartalmát sem vonhatja le), az általános szabályok szerinti adózás választására pedig már csak a következő adóév tekintetében van lehetősége akkor, ha az erre vonatkozó nyilatkozatát az előző évben, legkésőbb december 31-ig megteszi az adóhatóság felé.

A fentiekkel összefüggésben az adóhatóság kiemeli, hogy az egyéb ingatlan bérbeadásának kezdő időpontja az ingatlan birtokba adásának a napja, így ha az adóalany az egyéb ingatlan bérbeadására az általános szabályok szerinti adózást kívánja választani, legkésőbb azzal a nappal köteles az erről szóló nyilatkozatát az adóhatósághoz megtenni, amikor az adott ingatlan birtokba adása megtörténik. Amennyiben az egyéb ingatlant birtokba adták és az adóalany ilyen irányú nyilatkozatot nem tett, akkor a bérbeadási tevékenység tekintetében már csak a következő adóévre választható az általános szabályok szerinti adózás (december 31-ig megtett nyilatkozattal), így addig az egyéb ingatlan bérbeadását az adóalany csak tárgyi adómentesen számlázhatja. Fontos szabály továbbá, hogy, ha a tárgyévben is adókötelezettséget választ az adóalany és a következő évre sem kíván ettől eltérni, nem kell év végén – újra – bejelentést tennie.


Kapcsolódó cikkek:


Tovább záródnak a transzferár-kiskapuk
2020. február 25.

A nyereségnek az értékteremtés helyén történő adóztatása érdekében a közelmúltban újabb jelentős változás történt a transzferárak szabályozásában. Az OECD 2020. február 11-én kiadta a cégcsoporton belüli pénzügyi ügyletek transzferárazására vonatkozó végleges iránymutatását. Mindez az érintett vállalatok felé további követelményeket támaszt a jövőbeli adóhatósági ellenőrzésekre való felkészülésben.

Szja-bevallás 2020: így kell elvégezni
2020. február 25.

A munkáltatók, kifizetők által a 2019. évi jövedelmekről benyújtott bevallások, kötelező adatszolgáltatások és a rendelkezésére álló egyéb adatok alapján a NAV az idén is elkészíti minden magánszemély számára a személyi jövedelemadó (szja) bevallás tervezetét. Cikkünk a bevallási tervezetre, illetve a az érvényes bevallásra vonatkozó fontos tudnivalókat ismerteti.

Varga: nincs még döntés az iparűzési adóról
2020. február 24.

Varga: nincs még döntés az iparűzési adóról

Fontos, hogy még nincs döntés, a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatot tett a kormány számára – mondta Varga Mihály a tervezett hipa változásról, amely a vállalkozásoknál hagyna 80-120 milliárd forintot.