Ingatlan bérbeadásával kapcsolatos áfa-kötelezettség bejelentése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2007/58. Adózási kérdés az egyéb ingatlan bérbeadásával összefüggő adókötelezettség választását, illetve az ingatlanszerzéshez (létrehozáshoz) kapcsolódó adólevonási jog gyakorlását érintő vitás kérdésekkel foglalkozik. Jogszabályfigyelőnkben kizárólag az adókötelezettség választásával kapcsolatos adóhatósági álláspontot ismertetjük.

A 2007/58. Adózási kérdés rögzíti: az áfa törvény és az adózás rendjéről szóló törvény vonatkozó rendelkezéseinek az együttes értelmezése szerint az adóalanynak az egyéb ingatlan bérbeadása tekintetében év közben is lehetősége van adókötelezettséget választani, de csak a bérbeadási tevékenysége megkezdésének időpontjában [Art. 22. § (1) bekezdése]. Amennyiben az adóalany az egyéb ingatlan bérbeadásának megkezdésével egyidejűleg nem jelenti be az általános szabályok szerinti adózás választását, akkor a bérbeadást tárgyi adómentesen köteles számlázni (amiből következően tárgyévben a bérbeadáshoz kapcsolódóan felmerült beszerzések áfatartalmát sem vonhatja le), az általános szabályok szerinti adózás választására pedig már csak a következő adóév tekintetében van lehetősége akkor, ha az erre vonatkozó nyilatkozatát az előző évben, legkésőbb december 31-ig megteszi az adóhatóság felé.

A fentiekkel összefüggésben az adóhatóság kiemeli, hogy az egyéb ingatlan bérbeadásának kezdő időpontja az ingatlan birtokba adásának a napja, így ha az adóalany az egyéb ingatlan bérbeadására az általános szabályok szerinti adózást kívánja választani, legkésőbb azzal a nappal köteles az erről szóló nyilatkozatát az adóhatósághoz megtenni, amikor az adott ingatlan birtokba adása megtörténik. Amennyiben az egyéb ingatlant birtokba adták és az adóalany ilyen irányú nyilatkozatot nem tett, akkor a bérbeadási tevékenység tekintetében már csak a következő adóévre választható az általános szabályok szerinti adózás (december 31-ig megtett nyilatkozattal), így addig az egyéb ingatlan bérbeadását az adóalany csak tárgyi adómentesen számlázhatja. Fontos szabály továbbá, hogy, ha a tárgyévben is adókötelezettséget választ az adóalany és a következő évre sem kíván ettől eltérni, nem kell év végén – újra – bejelentést tennie.Kapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.