Ingatlanpiac hatása az adókra: lehet, hogy pozitív lesz?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit konzervatív párt az örökösödési illeték eltörlésén gondolkodik, mivel családok milliói kerültek már eddig is csapdájába. Az emelkedő lakásárak miatt egyre több ingatlan kerül az örökösödési illeték hatálya alá, így folyamatosan növekszik az adónem népszerűtlensége.

Még korábban a gazdagok fizették ezt az adónemet a tulajdonukban lévő ingatlan magas értéke miatt. A mostani piaci körülmények között jelentős közepes bevétellel rendelkező család vált érintetté.

Az örökösödési illetéket a 300 ezer font feletti értékű ingatlannal rendelkezőknek kell fizetnie, mértéke a határ feletti összeg 40 százaléka. Az elmúlt 5 év során a kormány bevétele 50 százalékkal nőtt ebből az adónemből. 1996-97-ben 1,6 milliárd font volt a bevétel, 2006-ban már 3,5 milliárd font, és még az idén is jelentős növekedést várnak, összesen 4 milliárd fontot.

A Halifax becslései szerint az otthonok 12 százaléka tartozik már az adó hatálya alá, ami 2,3 millió háztartást jelent. A jelenlegi piaci folyamatokat tekintve 2020-ra ez a szám további 2 millióval növekedhet, miközben a küszöbérték nem változik. Megoldást jelenthetne ha a küszöbértéket emelnék a lakásárak emelkedésének arányában.

Hivatalos megegyezés egyelőre még nem született a probléma megoldására, de mindenképpen pozitív gondolatokat ébreszt a lakástulajdonosokban, hogy a kormány is foglalkozik a kérdéssel.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.