Írország emeli a reklámszatyor adóját a környezet védelmében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Írországban jelentősen emelik a bolti reklámszatyrokra kivetett környezetvédelmi adót. Dick Roche környezetvédelmi miniszter szerdai bejelentése szerint július 1-től a boltoknak zacskónként 15 cent helyett 22 eurócentet kell befizetniük a költségvetésbe.

Az adót azért emelik, mert az eddigi adóteher elrettenető hatása már gyengült. Írország volt a világ első országa, amely 5 évvel ezelőtt környezetvédelmi adót vetett ki a boltok által adott ingyenes reklámszatyrokra. Az adónak eleinte hihetetlenül kedvező hatása volt. Az adó bevezetése előtt Írországban évente 1,2 milliárd nejlonszatyrot adtak a vevőknek. Az adó bevezetésekor az évente egy főre jutó reklámszatyor mennyisége 328-ról 21-re zuhant. A vásárlók inkább áttértek a tartós műanyag szatyrokra.

De tavaly az eldobandó reklámszatyrok egy főre jutó száma már 21-ről 30-ra emelkedett. Ezért határozták el a ˝plastax˝ emelését. Azok a boltok, amelyek ingyen adnak reklámszatyrot, pénzbírsággal, sőt akár szabadságvesztéssel is sújthatók.

Forrás: UnoKapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.