Írország emeli a reklámszatyor adóját a környezet védelmében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Írországban jelentősen emelik a bolti reklámszatyrokra kivetett környezetvédelmi adót. Dick Roche környezetvédelmi miniszter szerdai bejelentése szerint július 1-től a boltoknak zacskónként 15 cent helyett 22 eurócentet kell befizetniük a költségvetésbe.

Az adót azért emelik, mert az eddigi adóteher elrettenető hatása már gyengült. Írország volt a világ első országa, amely 5 évvel ezelőtt környezetvédelmi adót vetett ki a boltok által adott ingyenes reklámszatyrokra. Az adónak eleinte hihetetlenül kedvező hatása volt. Az adó bevezetése előtt Írországban évente 1,2 milliárd nejlonszatyrot adtak a vevőknek. Az adó bevezetésekor az évente egy főre jutó reklámszatyor mennyisége 328-ról 21-re zuhant. A vásárlók inkább áttértek a tartós műanyag szatyrokra.

De tavaly az eldobandó reklámszatyrok egy főre jutó száma már 21-ről 30-ra emelkedett. Ezért határozták el a ˝plastax˝ emelését. Azok a boltok, amelyek ingyen adnak reklámszatyrot, pénzbírsággal, sőt akár szabadságvesztéssel is sújthatók.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.