Írország emeli a reklámszatyor adóját a környezet védelmében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Írországban jelentősen emelik a bolti reklámszatyrokra kivetett környezetvédelmi adót. Dick Roche környezetvédelmi miniszter szerdai bejelentése szerint július 1-től a boltoknak zacskónként 15 cent helyett 22 eurócentet kell befizetniük a költségvetésbe.

Az adót azért emelik, mert az eddigi adóteher elrettenető hatása már gyengült. Írország volt a világ első országa, amely 5 évvel ezelőtt környezetvédelmi adót vetett ki a boltok által adott ingyenes reklámszatyrokra. Az adónak eleinte hihetetlenül kedvező hatása volt. Az adó bevezetése előtt Írországban évente 1,2 milliárd nejlonszatyrot adtak a vevőknek. Az adó bevezetésekor az évente egy főre jutó reklámszatyor mennyisége 328-ról 21-re zuhant. A vásárlók inkább áttértek a tartós műanyag szatyrokra.

De tavaly az eldobandó reklámszatyrok egy főre jutó száma már 21-ről 30-ra emelkedett. Ezért határozták el a ˝plastax˝ emelését. Azok a boltok, amelyek ingyen adnak reklámszatyrot, pénzbírsággal, sőt akár szabadságvesztéssel is sújthatók.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.