Itt a 2008-as adócsomag-tervezet!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jövő évi adócsomag alapvetően a szocialisták és a szabad demokraták között július elsején létrejött megállapodásában foglaltakat adja vissza. Habár az egyeztetések a csomagról még mindig zajlanak, érdemi változtatás már nemigen várható – tudta meg az Index.

2008. január 1-jétől ugyan továbbra is csak a 100 millió feletti számított értékű lakások és üdülők után kell fizetni a luxusadót, de teljesen másképp, mint idén.

Eddig a 100 millió forint számított érték feletti rész fél százalékát kellett leróni, ám ezentúl az 50 millió forintot meghaladó rész fél százaléka illeti meg az államot. Vagyis bár csak a 100 milliónál drágábbnak ítélt lakások és ingatlanok után lehet majd kivetni a sarcot, de az alapja az 50 milliót meghaladó rész lesz.

A lap kitér a számított érték magyarázatára, ugyanis ez adja ki az ingatlan értékét. Az övezetekben kialakított négyzetméterárakat beszorozzák az alapterülettel. Az így kapott összeget viszont korrigálják. A korrekció mértéke függ a lakás életkorától, fekvésétől, a szobaszámtól, attól, hogy hányadik emeleten van, a tömbházban van-e lift, mikor újították fel.

2009-ben még tovább léphet a kormányzat, amennyiben elfogadják a koalíciós megbízás alapján dolgozó PM törvényszövegét. Akkor már nem lenne 100, vagy ha úgy tetszik, 50 milliós határ, elképzelhető, hogy akár már a 10 millió forint értékű lakás, telek, üdülő, illetve más épület után meg kell fizetni a terhet. Azt a terhet, amit már nem luxus-, hanem építmény- és telekadónak hívnak.

Az építménytulajdonosoknak bevallást kell majd benyújtaniuk a lakás, üdülő, garázs, melléképület, telek, más épület fontosabb paramétereiről. Törvényben lesz leírva a négyzetméter-tartomány és a korrekciós tényezők, a helyi önkormányzat pedig a helyi sajátosságoknak megfelelően övezeteket alakíthat ki és választhatja ki az egyes övezetekre érvényes négyzetméterárakat.

Más ingatlanpiacot érintő változásra is sor kerül. Eddig nem kellett 25 százalékos adót fizetni egy 15 évnél régebben szerzett ingatlan esetében, illetve visszajárt az adó, ha öt éven belül újabb ingatlan vettünk az eladásból származó pénzből. Januártól már az adót nem lehetne visszakérni, de fokozatosan csökkenő adót csak akkor kellene fizetni, ha 5 éven belül szereztük azt a lakást, amit most eladunk.

Kivételt jelent az adófizetésre az öt esztendőn belül vásárolt lakásnál, ha saját magunknak vagy közeli hozzátartozónknak idősek otthonában férőhelyet biztosítunk ebből. Vagy pedig az APEH szociális, vagyoni, jövedelmi helyzetet vizsgálva figyelemben veszi, hogy mire költjük a lakásból származó pénzt. Így mérsékelheti vagy akár teljes egészében el is engedheti az egyébként befizetendő adónkat.

A Pénzügyminisztérium korábban cáfolta a hírportál értesüléseit. Közleményükben leszögezték: ˝a minisztérium nem tervezi a luxusadó értékhatárának 100 millió forintról 50 millió forintra történő csökkentését 2008-ban. (…) 2008-ban is 100 millió forint feletti értékű ingatlanok után kell megfizetni a luxusadót.˝

Egyéb változások

Jövőre marad az eva és az ekho. Utóbbiaknál a kedvezményezetti kört kibővítik. Minden ekhózót érint, hogy lehetővé teszik, ő maga állapítsa meg és fizesse be a kifizetőt terhelő ekhorészt.

Iismét két ízben, áprilisban és szeptemberben növelik a cigaretta és az egyéb dohánytermékek jövedéki adóját. Erre az uniós minimumszinthez közelítés miatt van szükség, indokol a szaktárca.

Jövőre ismét két ízben, áprilisban és szeptemberben növeli a cigaretta és az egyéb dohánytermékek jövedéki adóját. Erre az uniós minimumszinthez közelítés miatt van szükség, indokol a szaktárca.

Az adózás némileg egyszerűbb lesz: végleg eltörölnék a többi kis adót, tehát elbúcsúzhatunk az olyan egzotikusan hangzó sarcoktól, mint a kulturális, a földvédelmi és az erdőfenntartási járulék, a vadvédelmi, a halászatfejlesztési és a tenyésztési hozzájárulás.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek