Járulékfizetés a tavalyi teljesítmény utáni jutalom, prémium után


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2006. évi teljesítményre tekintettel kifizetett jutalmat, prémiumot a 2006. december 31-éig hatályos szabályok szerint kell elbírálni az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatója szerint. Az általános szabály szerint a járulékokat a járulékalapot képező jövedelem kifizetésekor irányadó mértékek szerint kell megfizetni.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvény 251. § (7) bekezdésének átmeneti szabálya alapján azonban a megemelt járulékmértéket (a 6, illetve 2007. január 1-jétől 7 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulékot) a hatálybalépést követő időszakra kifizetett, juttatott jövedelmekre kell alkalmazni. Ez a rendelkezés nemcsak az esedékességet követő időpontban kifizetett jövedelmekre alkalmazható, hanem olyan esetekben is, amikor a jövedelmet meghatározott korábbi időszakra juttatják.

Így a 2006. évi teljesítményre tekintettel kifizetett jutalmat, prémiumot az átmeneti rendelkezés alapján a 2006. december 31-éig hatályos szabályok szerint kell elbírálni – áll az APEH internetes honlapján közzétett tájékoztatóban.

Ebből következik, hogy például a 2007. február 20-án kifizetett 2006-os prémium, jutalom esetében a jövedelemnek a 2006. augusztus 31-éig tartó időszakra vonatkozó arányos részéből 4 százalékot, a 2006. szeptember 1-jétől 2006. december 31-éig tartó időszakra jutó részéből 6 százalékot kell levonni. A fentiekhez hasonlóan kell megítélni azokat a jövedelmeket, amelyek korábbi időszakhoz köthetők (például az értékelt munkateljesítmény, a juttatás feltételét képező egyéb kritérium alapján), függetlenül attól, hogy a kifizetés esedékessége az új szabályok hatálybalépését követő időszakra esik (például tizenharmadik havi illetmény).

Ha a foglalkoztató a kifizetés során nem a fentiek szerint járt el, a túlvont egészségbiztosítási járulék összegét meg kell állapítania, illetve a biztosított részére történő visszafizetést követően bevallását önellenőrzéssel helyesbítenie kell – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Forrás: Világgazdaság



Kapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.