Javaslat a társasági adóról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elkészíti és beterjeszti várhatóan az Európai Bizottság jövőre a közös, konszolidált társaságiadó-alap számításának európai harmonizálásáról szóló jogszabályjavaslatot – jelentette be szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján Kovács László adó- és vámpolitikai felelős.

Leszögezte: a közös adóalap megszüntetné az egynél több uniós tagországban működő cégek jelenlegi versenyhátrányát a csak hazai piacon működőkkel szemben, mérsékelné adminisztratív terheiket, és csökkentené az alkalmazkodásból adódó magasabb ügyviteli költségeiket is, amelyek nagyobb cégeknél elérhetik az összes befizetett adó két százalékát.

Mint mondta, a legutóbbi körkép szerint a jelenlegi 27 EU-tagországból 12 nemcsak támogatja, hanem sürgeti is az új számítási mód bevezetését, további 8 kész arra, hogy nyitott hozzáállással megvizsgálja azt, és csak hét tagállam fogalmazott meg fenntartásokat azzal szemben.

Forrás: IndexKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.