Jó évet zárt a NAV a Dél-Alföldön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jó évet zártak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi egységei 2012-ben; a régióban nettó 403,9 milliárd forint folyt be a főbb adónemekből, a vám- és pénzügyőr szakág 29,5 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, míg a bűnügyi igazgatóság 3,8 milliárd forint vagyont vont el az elkövetőktől – derült ki a hatóság szerdai szegedi sajtótájékoztatóján.


Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója elmondta: a 400,3 milliárd forintos nettó bevétel 64,5 százaléka társadalombiztosítási bevétel, 26,4 százaléka személyi jövedelemadó, 5,1 százaléka társasági adó, 4 százaléka általános forgalmi adó.

A régióban 244,7 ezer gazdasági tevékenységet végző adózót tartottak nyilván, ami 1,1 százalékkal haladta meg az előző évit. Az adóalanyok 54,7 százaléka adószámos magánszemély, az egyéni vállalkozók aránya 21,1, a társas vállalkozásoké 24,2 százalék.

Az eva hatálya alá tartozók köre 32,9 százalékkal csökkent az előző évhez képest. 2013 év végére az újdonságnak számító kiva – kisvállalati adó – hatálya alá 468 gazdálkodó szervezet jelentkezett be, a katát – kis adózó vállalkozások tételes adója – 8484-en választották.     

Kiskönyvtár az áfáról 3. rész: Áfalevonás és áfa-visszaigénylés

Gyakorlati példákon keresztül bemutatjuk az adólevonási jog természetét, szabályait, az adólevonás általános és különös feltételeit, kitérve a speciális termék- és szolgáltatáskörökre. Ismertetjük az adólevonás tárgyi feltételeit, valamint az áfa-visszaigénylés jelenleg hatályos rendszerét.

Rendelje meg most! Ára mindössze 2990 Ft+ 5% áfa

A Dél-Alföldön tavaly valamivel több mint 27 ezer ellenőrzés során 55,4 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg. A kivetett ellenőrzési szankció összege meghaladta a 42,4 milliárd forintot, 80,2 százalékkal több volt, mint az előző évben. A végrehajtásra átadott ügyek száma meghaladta a 105 ezret, összege pedig 90,6 milliárd forint.

A különböző eljárások eredményeképp 35,4 milliárd forint végrehajtási bevétel folyt be, 5,1 százalékkal több a 2012. évinél.

2014-ben kiemelten figyelemmel kísérik az online pénztárgépek működését és a világhálón elérhető adatok hasznosítását. Emellett az ellenőrzések fókuszában lesznek a „cégtemetők”, de lesznek vagyonosodási vizsgálatok, melyek a vállalkozók mellett a családtagokra is kiterjednek majd – mondta a főigazgató.     

Márkus András, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának főigazgatója elmondta: a szakágnak tavaly 29,6 milliárd forint bevétele volt. Ebből a legtöbbet az import áfa jelentette, ami 18,7 milliárd forintot hozott. A régióban összesen 24 874 vámkezelés történt, és 9 ezerrel nőtt a kereskedelmi árunyilatkozatok száma, amelyből csaknem 68 ezret kezeltek.

Jövedéki szakterületen több mint 13 ezer ellenőrzést végeztek, 1 milliárd forint bírságot szabtak ki. A fémtörvény alapján végzett ellenőrzések során 28 tonna fémet foglaltak le. A kábítószer-felderítésekben 415 kilogramm tudatmódosítót foglaltak le. A trafiktörvény megsértése kapcsán több mint 30 esetben szabtak ki bírságot, 94 millió forint értékben. Összesen több mint 10 ezer szabálysértést derítettek fel, 9900 vámszabálysértés volt. A felderített 561 bűncselekmény nagy része csempészet volt, de jelentős mértékű volt a fuvarozási engedélyekhez kapcsolódó visszaélés is.

Török Árpád, a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi igazgatója elmondta: tavaly az igazgatóság területén 925 nyomozást rendeltek el. Az elkövetési érték meghaladta a 8,5 milliárd forintot, de a felderített bűncselekményekkel okozott kár 48,3 százaléka megtérült.

A pénzügyi nyomozók tavaly lefoglalással, biztosítási intézkedéssel, valamint az ügyfelek önkéntes megtérítéssel 4,1 milliárd forint értékű vagyont vontak el az elkövetőktől. Tavaly a költségvetés sérelmére bűncselekmények voltak a leggyakoribbak, az esetek 60 százalékában nyomoztak ennek kapcsán. Ezt követte a csődbűncselekmény, a szellemi tulajdont sértő bűncselekmények, végül a számvitel rendjének megsértése.

Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója elmondta: a 403,9 milliárd forintos nettó bevétel 57,1 százaléka társadalombiztosítási bevétel, 23 százaléka személyi jövedelemadó, 13,7 százaléka általános forgalmi adó, 3,4 százaléka társasági adó, és 2,8 százalék az egyszerűsített vállalkozói adóból befolyt összeg. A régióban 242 ezer gazdasági tevékenységet végző adózót tartottak nyilván, ami szinte megegyezik az előző évivel. Az eva hatálya alá tartozók köre egyharmadával – 2100 fő – csökkent. 2013 januárja végéig a kisvállalati adó (kiva) lehetőségével 506 gazdálkodó szervezet élt. A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) 5045 egyéni vállalkozó és adószámos magánszemély, valamint 749 társas vállalkozás választotta.

2012-ben a régió adózói számára 7,2 milliárd forint személyi jövedelemadót utaltak vissza, 23,8 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A Dél-Alföldön tavaly 30 ezer ellenőrzés során mintegy 44 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg, a kivetett ellenőrzési szankció összege meghaladta a 23,5 milliárd forintot. A végrehajtásra átadott ügyek száma meghaladta a 100 ezret, összege megközelítette a 80 milliárdot. A különböző eljárások eredményeképp 33,7 milliárd forint folyt be.

2013-ban nagy hangsúlyt fektetnek az adózói kör szélesítésére, ellenőrzik a nagykereskedelmet, a dísznövény, vetőmag műtrágya kiskereskedelmet, a munkaerőpiaci szolgáltatást, a biztonsági-, nyomozói tevékenységet. Emellett az ipari ágazatban ellenőrzik a hús- és baromfihús feldolgozást, valamint a műanyag csomagolóeszköz és építőanyag gyártást.

Márkus András, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának főigazgatója elmondta: országos viszonylatban tavaly a régió első helyen állt a feltárt jogsértések számában, és rekordévet tudhat maga mögött a kábítószerrel történő visszaélések felderítésében is. A szakágnak tavaly 29,5 milliárd forint bevétele volt. Emelkedést mutatott a regisztrációs adóigazgatási eljárások száma, ami az előző évit 55 százalékkal haladta meg.

A 2012-es év a kábítószer felfedezések éve volt: a pénzügyőrök mintegy 50 esetben összesen csaknem 1,5 tonna kábítószert foglaltak le, legnagyobb mennyiségben marihuánát, emellett heroint, kokaint és hasist. Az idei év kiemelt feladatai közt említette az adózatlan dohánytermékek behozatalának megakadályozását, az adóraktárakban, adómentes felhasználóknál, bejegyzett kereskedőknél tartandó célzott ellenőrzéseket – mondta a dandártábornok.

Török Árpád a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi igazgatója elmondta: tavaly az igazgatóság területén 969 nyomozást rendeltek el. Az elkövetési érték megközelítette a 8,5 milliárd forintot, de a felderített bűncselekményekkel okozott kár csaknem fele megtérült. A pénzügyi nyomozók tavaly lefoglalással, biztosítási intézkedéssel, valamint az ügyfelek önkéntes megtérítéssel 3,8 milliárd forint értékű vagyont vontak el az elkövetőktől. Tavaly a költségvetés sérelmére elkövetett bűncselekmények voltak a leggyakoribbak, csaknem 630 esetben nyomoztak ennek kapcsán. Ezt követte a 166 alkalommal a csődbűncselekmény, 149 alkalommal a szellemi tulajdont sértő bűncselekmények, végül a számvitel rendjének megsértése.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.