Jól járhatsz a több alkalmazottal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még év közben is érdemes lehet kihasználni a társas mikrovállalkozások által igénybe vehető létszámbővítési adókedvezményt – olvasható a Világgazdaságban.

A társasági törvény rendelkezései szerint azok a mikrovállalkozások, melyek az előző évi átlagos állományi létszámhoz képest tartós létszámbővítést hajtanak végre, adóalap-korrekciós kedvezményben részesülhetnek.

A vállalkozások létszáma a bővítés után sem haladhatja meg a 10 főt, mikrovállalkozásnak pedig az adóév első napján a kritériumoknak megfelelő vállalkozás minősül. A csökkentés mértéke az átlagos foglalkoztatotti létszám és az adóév első napján érvényes havi minimálbér adóévre számított összegének szorzata.

Feltétel, hogy a vállalkozásnak nem lehet köztartozása, valamint az igénybevételt megelőző évben a mikrovállalkozás maximum 5 főt foglalkoztathat. A létszámbővítésbe nem számít bele olyan személyek alkalmazása, akik alkalmazásukat megelőzően (legkorábban 2003. január elseje után) az adózó kapcsolt vállalkozásánál állnak munkaviszonyban, vagy munkaviszony jellegű jogviszonyban, személyesen közreműködő tagsági viszonyban, vagy tevékenységüket az adózó kapcsolt vállalkozásának minősülő egyéni vállalkozásaként végezték.

Csak akkor vehető igénybe a kedvezmény, ha a létszámbővítés tartós, ha nem az, az szankciókkal jár. Nem minősül tartósnak az a bővítés, ha a kedvezmény érvényesítését követő három adóéven belül csökken a vállalkozás létszáma, vagy az adózó jogutód nélkül megszűnik. A szankció mértéke az átlagos állományi létszám előző adóévhez viszonyított összege szorozva az ugyanazon adóév első napján érvényes havi minimálbér évesített összegével, s ez megnövelve 20 százalékkal. A büntetés maximum értéke nem lehet magasabb az igénybe vett kedvezmény 20 százalékponttal növelt összegénél.

De minimis támogatásnak minősül a kedvezmény társaságiadó-kulccsak számított értéke az adóévben.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Hamis termékekre csapott le a NAV

Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

2024. május 22.

Mit bizonyíthat a szakértő a bíróság előtt?

Az iparűzési adó alapjáról szóló perben szakértőt rendelt ki a hatóság; az eljárás során felmerült, mit is bizonyíthat a szakértő és mit nem. Érdekes jogesetet ismertetünk.