Jól megy a japán cégeknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tizenhat éves mélypontra jutottak a most lezárult pénzügyi évben a japán vállalati csődök: a csődbe került vállalatok összes adóssága a március végével zárult pénzügyi évben 5,4 billió jent (45,3 milliárd dollár) tett ki, ami 11,03 százalékkal kevesebb az előző évinél. 1990 óta nem tettek ki ilyen alacsony összeget a cégtartozások.

A japán konjunktúra javulása mellett a cégeknek juttatott kormányzati támogatás is javított az általános helyzeten. A Tokyo Shoko Research adatai szerint a világ második legerősebb gazdaságában a 2006-os pénzügyi évben 13 337 cég került csődbe, ami 1,26 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Márciusban 4,79 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a csődtartozások nagysága, ami 488,7 milliárd jent tett ki. Az érintett cégek száma 1247 volt, 0,63 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Forrás: FigyelőKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.