Jön a csipszadó, megy a fűtéstámogatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Népegészségügyi termékadó, lakásfenntartási támogatás, közmunkás minimálbér – ezekkel a fogalmakkal kell megismerkednünk szeptember elsejétől. A fenti intézkedéseket már korábban meghozta a kormány, azonban azok hivatalosan csak holnaptól lépnek életbe, ezért érdemes áttekinteni a változások lényegét. Mfor.hu-háttér.

Jelentősen átalakul holnaptól a lakásfenntartási támogatás rendszere, az eddigi szociális alapú gázár- és távhő ár-támogatás megszűnik és beépül az újonnan létrejövő lakásfenntartási támogatásba. Annak a több mint 900 ezer csalásnak, akik jelenleg támogatást kapnak, nem kell újra igényelniük, a megállapító határozatban foglalt ideig változatlanul megkapják a támogatást. Újdonság az eddigi gyakorlathoz képest, hogy a gázzal és távhővel fűtők mellett azok is igénybe vehetik az új lakásfenntartási támogatást, akik fával, olajjal, szénnel vagy más módon fűtenek.

A jövedelem- és vagyonvizsgálat után a juttatást természetben is megállapíthatja az önkormányzat, azaz könnyen lehet, hogy a többség nem készpénzben kapja majd meg, hanem a számla egy részét kifizeti helyette az állam. A támogatás megosztva is adható: részben készpénz, részben természetbeni támogatás formájában. „”A jogosultságot biztosító jövedelemhatár emelése lehetővé teszi, hogy a korábbi energiatámogatási rendszer jelenlegi jogosultjai továbbra is kaphassanak támogatást. Annak köszönhetően, hogy a fűtéstámogatás is beépül a lakásfenntartási támogatásba, nem kell két, hasonló célokat szolgáló támogatási rendszert párhuzamosan működtetni. Így kiszűrhetőek a támogatást jogosulatlanul igénybevevők”” – hangsúlyozza a kormány honlapján megjelent tájékoztató.

A támogatás igénylésének jövedelemhatára is jelentősen emelkedik: korábban az öregségi nyugdíjminimum 150 százaléka volt a jövedelemhatár, ezt most 250 százalékra, vagyis 71 250 forintra emeli fel a kormány. A célra az idén több mint 22 milliárd forintot különített el a kabinet. A jövedelemszámítás alapja az egy főre jutó jövedelem helyett a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező fogyasztási egység lesz. A háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0; a második: 0,9; minden további nagykorú arányszáma 0,8; a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8 és minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

A csipszadó hozza a drágulást?

Júliusban nagy többséggel fogadta el a parlament a népegészségügyi termékadóról, ismertebb nevén csipszadóról szóló törvényjavaslatot. Az új adónemet sokan hamburgeradóként emlegették, azonban a parlamenti tárgyalás során kiderült, hogy éppen a hamburgerekre nem lesz érvényes.

A népegészségügyi termékdíj közvetve csökkentené azon élelmiszerek fogyasztását, amelyek nagy energiatartalmúak, sok bennük a só, vagy a cukor, ugyanakkor kevés értékes tápanyagot, de nagy mennyiségű, úgynevezett luxuskalóriát tartalmaznak, éppen ezért népegészségügyi szempontból nem preferáltak. Az adó bevezetésének másik célja, hogy az ebből származó mintegy 20 milliárd forintos éves bevétel a lakosság egészségi állapotának javítását szolgálja, amelyhez hozzátartozik a gyógyítók bérének rendezése is – olvasható a kormány ismertetőjében.

Az adó hatálya alá esnek az üdítőitalok, az energiaitalok, az előrecsomagolt cukrozott készítmények, a sós rágcsálnivalók és az ételízesítők. A népegészségügyi termékadó nem érint alapélelmiszereket, csak olyan termékkört, amelynek van egészséges alternatívája – szögezi le a kormány. Azt egyelőre nem tudni, hogyan fognak reagálni a gyártók az újabb sarcra, azonban valószínűleg a 20 milliárdosra tervezett összeg nagy részét a fogyasztókra hárítják majd, így az érintett termékek ára emelkedhet.

Folytatás az mfor.hu-n.

Forrás: mfor.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).