Jön az egyszerűsített adóbevallás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyszerűbb, könnyebb és gyorsabb lesz az adózóknak teljesíteni a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket, ha élnek az APEH ajánlatával. Ehhez mindössze annyi kell tenniük, hogy a január 31-ig kipostázott bevallási egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízzák az állami adóhatóságot, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szóló szja-bevallás ajánlatot. A megbízásról szóló nyilatkozatot február 16-áig aláírva, kitöltve kell visszaküldeni az APEH-hez.

Az egyszerűsített bevallás az önadózás újonnan bevezetett formája. Elsődleges célja, hogy az adózóknak minél kevesebb időt kelljen eltölteniük az adóbevallásuk elkészítésével. Az adózóknak, ha élni kívánnak ezzel a lehetőséggel egy rövid, egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot kell kitöltenie és az adóhatóság részére 2009. február 16-áig megküldenie.

Az egyszerűsített bevalláshoz szükséges nyilatkozatot a bevallási egységcsomagban, illetve azzal egyidejűleg 2009. január 31-éig küldi meg az adóhatóság az adózók számára. A nyilatkozat egyébként az APEH honlapjáról letölthető és valamennyi Ügyfélszolgálati Irodában ingyenesen beszerezhető.

A határidőben – 2009. február 16-áig – elküldött nyilatkozatok és az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján elkészített bevallási ajánlatot legkésőbb 2009. április 30-áig megkapják az adózók.

Ha az adóhatóság által elkészített bevallási ajánlatban lévő adatok megegyeznek az adózó birtokában lévő igazolásokkal, akkor csak annyi teendője lesz, hogy aláírva visszaküldje az adóhatóságnak, és ezzel érvényes bevallása lesz.

Az adózó a bevallási ajánlatban közölt adatokat javíthatja, ha az adatokban eltérést észlel, vagy kiegészítheti, ha például ingatlanértékesítésből is volt jövedelme.

Az adózó által javított vagy kiegészített és aláírt ajánlat visszaküldésével ugyancsak teljesíti a magánszemély az adóbevallási kötelezettségét.

A bevallási ajánlat visszaküldésének határideje: 2009. május 20-a.

A nyilatkozatot tartalmazó válaszborítékon az „NY” betűt a feladó adatai alatt fel kell tüntetni.

Forrás: APEH


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.