Jótékony célokat is szolgálhatnak az adóhatóság által elkobzott tárgyak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jövőben akár karitatív intézmények, és nemcsak egyének részesülhetnek adományként az elkobzott tárgyakból. Az erről szóló törvénymódosítást 166 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés.

A húsz éve hatályos, az elkobzott tárgyak karitatív célú felhasználását biztosító törvény eddig csak a tárgyak egyéni felhasználását tette lehetővé. A jövőben azonban akár egy karitatív konyha is megkaphatja például egy húsfeldolgozó üzem lefoglalt gépét, vagy a szervezetekhez juthatnak azok az autó, amelyeket bűncselekmény elkövetésére használtak, így jó célokat szolgálhatnak az elkobzott tárgyak.

A változtatás így megteremti az összhangot az adóhatóság végrehajtási eljárásáról szóló törvény és az elkobzott dolgok közérdekű felhasználásáról szóló törvény között.

A jogszabály a Karitatív Tanácsot alkotó hat legnagyobb hazai karitatív szervezettel együttműködve született.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. október 30.

Hamis raklapokat foglalt le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy Pest megyei telephely ellenőrzésekor nagy mennyiségű hamis raklapot, valamint az előállításukhoz szükséges szerszámokat és besütővasakat foglaltak le.