Jövő évre csúszhat a kocsmaadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem szerepel az országgyűlés tavaszi ülésszakának napirendjében a kocsmaadóról szóló törvényjavaslat, így az új adó bevezetése valószínűleg 2014-re csúszik – írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint, ha június végéig nem hagyja jóvá az országgyűlés a törvénytervezetet, akkor vélhetően idén már nem vezetik be a világörökségi helyszíneken éjszaka is nyitva tartó vendéglátó-ipari egységekre, felügyeleti díj formájában kivetendő adót. Az adóról az önkormányzatok dönthetnének.

A tervezetre a parlamenti szavazás után a képviselőtestületnek is igent kell mondania az önkormányzati rendeletre, de erre legkorábban szeptemberben kerülhet sor. A bevezetéshez külön rendeletet kell alkotni a bevételek felhasználásáról is, ezért aligha valószínű, hogy az új adófajtát még idén bevezetik – írja a Napi Gazdaság.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 21.

Belépésre jogosító szolgáltatások az áfában

A Héa irányelv 53. cikke szerint az adóalany részére nyújtott kulturális, művészeti, sport-, tudományos, oktatási, szórakoztatási vagy hasonló eseményekre, mint például vásárokra és kiállításokra történő belépésre vonatkozó szolgáltatások, valamint a belépéshez kapcsolódó járulékos szolgáltatások teljesítési helye az a hely, ahol a fenti események megrendezésére ténylegesen sor kerül.

2023. március 20.

Hárommilliárdos áfacsalás miatt hallgattak ki húsz embert

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

2023. március 20.

BDO: Itthon is nagy változást hoz az elektronikus számlázásban az új EU-sztenderd

A számlaforgalom valós idejű ellenőrzése nem idegen a magyar vállalkozásoknak, de nem is ez lesz a legnagyobb kihívás abban az uniós jogszabálycsomagban, melynek bevezetésére több lépésben a következő években kerül sor, 2028-ig. Az elvárások teljesítéséhez nem elég a jó szándék, rengeteg cég lesz, ahol a működést is jelentősen át kell majd alakítani ‒ hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt, a BDO Magyarország K-X Tanácsadó Kft. partnere és okleveles adószakértője.