Jövő évre csúszhat a kocsmaadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem szerepel az országgyűlés tavaszi ülésszakának napirendjében a kocsmaadóról szóló törvényjavaslat, így az új adó bevezetése valószínűleg 2014-re csúszik – írja a Napi Gazdaság.


A lap szerint, ha június végéig nem hagyja jóvá az országgyűlés a törvénytervezetet, akkor vélhetően idén már nem vezetik be a világörökségi helyszíneken éjszaka is nyitva tartó vendéglátó-ipari egységekre, felügyeleti díj formájában kivetendő adót. Az adóról az önkormányzatok dönthetnének.

A tervezetre a parlamenti szavazás után a képviselőtestületnek is igent kell mondania az önkormányzati rendeletre, de erre legkorábban szeptemberben kerülhet sor. A bevezetéshez külön rendeletet kell alkotni a bevételek felhasználásáról is, ezért aligha valószínű, hogy az új adófajtát még idén bevezetik – írja a Napi Gazdaság.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon is, március 15-étől pedig mindenki megnézheti online az szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélportálján, vagy az eSZJA-oldalán – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn közleményében.

2024. február 20.

Az egykori katás ügyfelek nagy része más adónemben működteti vállalkozását

A vállalkozások száma 2022 óta nagyjából százezerrel 724 ezerre nőtt a Számlázz.hu-nál, azonban a katások a korábbinál jóval kisebb mértékben képviseltetik magukat. Míg 2022-ben 261 ezer vállalkozó mondta magát katásnak, jelen pillanatban 40 ezren vannak azok, akikről biztosan lehet tudni, hogy ezt az adónemet választották. A többi ügyfél sem tűnt el, csak jellemzően más adónemet választott. Lassan, de növekedik az új katások köre is: az utóbbi egy évben (2023 február és 2024 februárja között) ötezerrel ismét nőtt a számuk.