Transzferár-dokumentáció: mi az ügylet ellenértéke?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokáig nem csak az adózóknak, hanem az adózási szakembereknek is fejfájást okozott, hogy mit is kell a transzferár-dokumentáció kapcsán az ügylet ellenértékének tekinteni.


Mára azonban az adóhatóság elfogadott, egységes álláspontja alapján egyértelműen meghatározható a korábban kérdéses tétel.

Mint ahogy a dokumentálandó ügyletekről szóló blogbejegyzésben már szó esett róla, a hatályos szabályozás szerint nem terheli transzferár-dokumentáció készítési kötelezettség az adózót, ha valamely kapcsolt ügylet szokásos piaci ára a szerződéskötéstől az adóév utolsó napjáig terjedő időszakban nem éri el az 50 millió forintot. Tapasztalataink alapján kölcsönügylet esetében az ügyfelek körében bizonytalanságot jelentett, hogy mit is kell az ügylet ellenértékének tekinteni: csak a felszámított kamatot, vagy a kamat és a kölcsöntőke együttes összegét? Ez sokáig nem csak az adózóknak, hanem az adózási szakembereknek is fejfájást okozott. Két évvel ezelőtt még mi is találkoztunk olyan adóellenőri véleménnyel, amely szerint a kölcsöntőke és a kamat együttes összegét kell figyelembe venni abban az esetben, ha a kölcsönügylet alapján történt teljesítések értékét vizsgáljuk.

Mára ez az értelmezés megdőlt, az adóhatóság álláspontja letisztult, és egységessé vált. Az elfogadott, egységes álláspont alapján már nem a kamat összegével növelt tőke minősül ügyleti értéknek, hanem kizárólag a kamat!

Fontos hangsúlyozni, hogy annak vizsgálatakor, vajon egy adott kölcsönügyletről kell-e transzferár dokumentációt készítenünk, vagy sem, nem elégséges azt megvizsgálnunk, hogy a szerződéskötéstől az adóév utolsó napjáig felszámított kamat meghaladja-e az 50 millió forintot! Azt is meg kell néznünk, hogy az általunk alkalmazott kamatmérték szokásos piaci mértékű volt-e. Amennyiben nem, akkor e tekintetben nem a ténylegesen alkalmazott kamat, hanem a szokásos piaci mértékű kamat képzi a vizsgálat tárgyát. Érdemes erre figyelni, mivel a transzferár dokumentáció elkészítésének elmulasztása jelentős mulasztási bírságot vonhat maga után!

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adóüzletág vetezője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.