Jövőre lehet eurócéldátum


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyurcsány Ferenc kormányfő azt reméli, jövőre megnevezhetik az új euróbevezetési céldátumot, vagyis azt, hogy a forintot 2010 és 2014 között pontosan mikor váltja fel a közös európai fizetőeszköz – ez derül ki a miniszterelnök Bloombergs Newsnak még pénteken adott interjújából.

Emlékezetes: a szeptemberben benyújtott módosított konvergenciaprogram előkészítésekor jelezte Gyurcsány, hogy az addigi 2010-es céldátumot elvetik, de újjal nem rukkolnak elő. Mindenesetre a piaci konszenzus szerint az euróövezethez hazánk 2014-ben csatlakozhat. A kormányfő nyilatkozatában hozzátette, hogy az elképzelések szerint nemcsak céldátumot határoznának meg 2008-ban, hanem a jegybankkal közösen egy teljes programot dolgoznának ki, amely leírná, mit kell tenni a feltételek teljesítéséhez. Ennek kapcsán a Bloomberg emlékeztet Simor András múlt hónapban tett kijelentésére, miszerint az idén és jövőre nagy valószínűséggel a költségvetési hiánypályán marad hazánk, ám a 2009-es és azt követő deficitcélok teljesítéséhez intézkedésekre lehet szükség.

Gyurcsány szólt a költségvetési szabályokról is. A tervezett előírásoktól – mint például a Parlamenti Költségvetési Hivatal felállításától vagy a szufficites elsődleges egyenleg kikötésétől – azt várják, segít a kiadások kordában tartásához a következő országgyűlési választásokhoz közeledve.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.