Jövőre lehet pozitív adóslista


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többfordulós szakmai munka kezdődik, ennek eredményeként a pontos forgatókönyvet június 30-án bírálhatja el a kormány. A pozitív adóslista banki informatikai fejlesztései akár 6-9 hónap alatt elkészülhetnek.

A jövő év közepétől vezethetik be a több éve elakadt pozitív adóslistát – közölte a Világgazdasággal Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Eredménynyel zárult ugyanis a bankszövetség és a kormányzat közötti tegnapi egyeztetés a lakossági banki szolgáltatások reformjairól.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével megtartott ülésen megállapodtak arról, hogy egy többfordulós szakmai munka kezdődik, ennek eredményeként a pontos forgatókönyvet június 30-án bírálhatja el a kormány. A szakmai munka széles intézményi spektrumra épül: a bankszövetség és a kormány szakértői mellett a bizottságban helyet kapnak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, a Gazdasági Versenyhivatalnak vagy akár a Magyar Nemzeti Banknak a szakértői. Természetesen a munkában közreműködik a lakossági banki szolgáltatásokat vizsgáló szakértői bizottság is.

Bár a pontos forgatókönyvről Erdei egyelőre konkrétumokat nem tudott mondani, annyit elárult, hogy a pozitív adóslista banki informatikai fejlesztései akár 6-9 hónap alatt elkészülhetnek. A megvalósítási fázisban az adatok feltöltése jelentheti az igazi problémát, de akár már a jövő év közepétől startolhat a pozitív adóslista. Addig azonban még meg kell találni azokat a biztosítékokat, amelyek után az adatgyűjtés alkotmányosan is megállja a helyét.

A pozitív adóslista mellett olyan témák is szóba kerültek, mint a lakossági ügyfelek védelmének megerősítése (elsősorban a reklámozás és a szerződések tartalma területén), a készpénzkímélő fizetési eszközök és bankkártyák népszerűsítése, valamint a bankváltás könnyítése. Úgy tűnik, több év halogatás után tényleg felpörögtek az események a pozitív adóslista körül.

A kormány által ősszel felkért banki szakértői bizottság három hónap alatt állította össze változástervezetét, amelynek egyik sarokkövévé a pozitív adóslista támogatása vált. Várhegyi Éva múlt hét csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a pozitív adóslistáról, s rá három napra már megtörténtek az egyeztetések a kormány és a bankszövetség között.

A pozitív adóslista várható bevezetése ugyanakkor talán az egyetlen olyan változás a hazai pénzügyi piacon, amelyet minden szervezet – a Magyar Nemzeti Banktól a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén át a bankokig – támogat, hiszen a hatékonyabb kockázatkezelést elősegítve mind a bankoknak, mind a (jól fizető) ügyfeleknek csökkenhetnek a költségei. A lista az elmúlt években az adatvédelmi ombudsmannál akadt el, aki aggályosnak találta a teljes körű ügyféllista felállítását, és így eddig sorra megvétózta a bevezetést.

Forrás: index


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.