Júliustól elektronikus vámeljárás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Június 11-én fogadta el a parlament az áfa-törvény módosítását, amely július 1-el bevezeti a kiviteli vámeljárások számítógépes támogatását megvalósító Kiviteli Ellenőrzési Rendszert.

2007. június 30-ig az Európai Unió tagállamainak az elektronikus vámszolgáltatás kialakításáról szóló hosszú távú fejlesztési stratégia alapján létre kell hozniuk, és üzemszerű működésbe kell állítaniuk a kiviteli vámeljárások számítógépes támogatását megvalósító Kiviteli Ellenőrzési Rendszert. Ez a rendszer külön szabályozza a vámhivatalok egymás közötti és a gazdálkodók és a vámhivatalok közötti folyamatokat. A rendszer keretében a vámhivatalok között elektronikus úton történik az adatcsere, így a kiléptető vámhivatal elektronikus üzenetet küld a kiviteli vámhivatalnak a kiléptetés megtörténtéről. A gazdálkodó és a vámhivatal közötti eljárás egyelőre papíralapú marad. A kiviteli árunyilatkozat benyújtása továbbmegfelelően hitelesített Kiviteli Kísérő Okmányt (KKO) kapja vissza kérésre. Tekintettel arra, hogy az áfa-raktárakról szóló szabályozás nevesítette az EV hármas számú példányát, ezt úgy módosították, hogy az magában foglalja mind az EV hármas számú példányát, mind a KKO-t, illetve az egyéb lehetséges kiléptetési igazolásokat. A módosított rendelkezést azokban az ügyekben is alkalmazni lehet, amelyekben az áfa-raktárból történő kiviteli célú kiraktározás 2007 . március 1-től kezdődően történt.

A vámhatóság tájékoztatója szerint júniustól alkalmazható az elktronikus kiviteli vámeljárás is. Az e-árunyilatkozat adás nemzeti szabályait a közösségi vámjog részletes szabályainak megállapításáról szóló 15/2004. (IV.5.) PM rendelet módosítására kiadott 8/2007. (V.21.) PM rendelet 1. §-a tartalmazza, és 2007. június 5-én lépett hatályba. Az import e-vámeljárás teljes körű (országos) bevezetés előtt hat fő/vámhivatalban, hat gazdálkodó részvételével egy hónapig teszteli a vámhatóság. A teszt eljárás értékelése után kerül sor az országos bevezetésre, előzetes tervek szerint 2007. júliusában.

A részletes vámhatósági tájékoztató itt olvasható.Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.