Júliustól elektronikus vámeljárás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Június 11-én fogadta el a parlament az áfa-törvény módosítását, amely július 1-el bevezeti a kiviteli vámeljárások számítógépes támogatását megvalósító Kiviteli Ellenőrzési Rendszert.

2007. június 30-ig az Európai Unió tagállamainak az elektronikus vámszolgáltatás kialakításáról szóló hosszú távú fejlesztési stratégia alapján létre kell hozniuk, és üzemszerű működésbe kell állítaniuk a kiviteli vámeljárások számítógépes támogatását megvalósító Kiviteli Ellenőrzési Rendszert. Ez a rendszer külön szabályozza a vámhivatalok egymás közötti és a gazdálkodók és a vámhivatalok közötti folyamatokat. A rendszer keretében a vámhivatalok között elektronikus úton történik az adatcsere, így a kiléptető vámhivatal elektronikus üzenetet küld a kiviteli vámhivatalnak a kiléptetés megtörténtéről. A gazdálkodó és a vámhivatal közötti eljárás egyelőre papíralapú marad. A kiviteli árunyilatkozat benyújtása továbbmegfelelően hitelesített Kiviteli Kísérő Okmányt (KKO) kapja vissza kérésre. Tekintettel arra, hogy az áfa-raktárakról szóló szabályozás nevesítette az EV hármas számú példányát, ezt úgy módosították, hogy az magában foglalja mind az EV hármas számú példányát, mind a KKO-t, illetve az egyéb lehetséges kiléptetési igazolásokat. A módosított rendelkezést azokban az ügyekben is alkalmazni lehet, amelyekben az áfa-raktárból történő kiviteli célú kiraktározás 2007 . március 1-től kezdődően történt.

A vámhatóság tájékoztatója szerint júniustól alkalmazható az elktronikus kiviteli vámeljárás is. Az e-árunyilatkozat adás nemzeti szabályait a közösségi vámjog részletes szabályainak megállapításáról szóló 15/2004. (IV.5.) PM rendelet módosítására kiadott 8/2007. (V.21.) PM rendelet 1. §-a tartalmazza, és 2007. június 5-én lépett hatályba. Az import e-vámeljárás teljes körű (országos) bevezetés előtt hat fő/vámhivatalban, hat gazdálkodó részvételével egy hónapig teszteli a vámhatóság. A teszt eljárás értékelése után kerül sor az országos bevezetésre, előzetes tervek szerint 2007. júliusában.

A részletes vámhatósági tájékoztató itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert.

2024. április 15.

Árfolyam az áfában (X. rész)

A cikksorozat soron következő része az előlegfizetéshez és a fordított adózáshoz kapcsolódó egyes kérdéseket tárgyalja.