Júliustól ugorhat a végkielégítés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új Munka törvénykönyve július 1-jével lép hatályba, ezt követően azok, akiket a képességeik miatt bocsátanak el, nem kapnak végkielégítést.

Nem jár végkielégítés annak, akinek a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége miatt mondanak fel – olvashatjuk a Munka törvénykönyvének (Mt.) 77. paragrafusában.

Az a rendelkezés megmarad az új Mt-ben is, hogy a munkaadónak a rendes felmondás során indokolnia kell, miért bocsátotta el a dolgozót. Ez lehet a dolgozó munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem megfelelő képessége, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok. Ezt konkrét tényekkel, adatokkal kell alátámasztani, a túl általános, közhelyszerű indok nem megfelelő.

A Legfelsőbb Bíróság egyik korábbi állásfoglalása szerint a munkáltatói indok akkor fogadható el, ha világosan kiderül belőle, miért nincs szükség tovább a dolgozó munkájára. Ez kétféle lehet: az egyik a munkaadó romló gazdasági helyzete (átszervezés, létszámcsökkentés), a másik pedig a dolgozó alkalmatlansága. Az új Mt. hatályba lépése – 2012. július 1-je – után, ha valakit a nem megfelelő képességei miatt küld el a munkaadója, nem lesz jogosult végkielégítésre.

Folytatás az fn24.hu-n, az alábbi linken.

Forrás: fn24.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.