Jutott egy akna a söralátét bevallásokra is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén lehet először söralátéten adót bevallani. Az egyoldalas nyomtatvány (adónyilatkozat) letölthető a NAV honlapjáról, de a hatóság is küld belőle majd egymilliót. Csak három sort kell kitölteni, de osztani és összeadni tudni kell.

Ezen elvileg csak három rubrikát kell kitölteni − a név és a cím mellett −, a jövedelmet, az adóalapot és a fizetendő jövedelemadót. Vagyis alig elrontható. Az alig kitételt egyrészt az indokolja, hogy az adózók jelentős része rendszerint nem írja alá a bevallását, ettől a kötelezettségtől pedig nem mentesülhet senki az idén sem − kivéve, ha elektronikus úton nyújtja be a magánszemély a bevallását. Az aláírás problémája mellett arra is számítani kell, hogy ezen a nyomtatványon az adóalapot, az adót az adózónak magának kell kiszámítania és beírnia.

A legnagyobb hibát azonban akkor követi el a nyilatkozatot tevő magánszemély, ha a nyomtatványon szereplő bizonytalan adójogi helyzet mezőbe is beleikszel. A bizonytalan adójogi helyzet egy új elem az adórendszerben, leegyszerűsítve akkor élhet vele a magánszemély vagy cég, ha nem biztos abban, hogy jól értelmezte a jogszabályt. Ha ezt jelzi, nem mentesül ugyan az adókülönbözet megfizetésétől − ha kiderül, hogy valóban tévedett −, ám a bírságot legalább nem kell megfizetnie. A bizonytalan adójogi helyzet bejelentése az áfán, innovációs járulékon és transzferárakon kívül tetszőleges adónemre vonatkozhat, így technikailag nem lehetett kihagyni a söralátétről sem − tájékoztatta lapunkat a hatóság. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban alkalmazni kellene.

Folytatás a Napi Gazdaság cikkében, az alábbi linken.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.