JVSZ: 2021-ben indulhat az eÁFA bevallási rendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adózás jövője, digitalizációja, a nemzetközi trendek és az online számlázás is téma volt a Joint Venture Szövetség (JVSZ) adókonferenciáján  – derül ki a szervezet közleményéből.

Az adózói jogkövetést ösztönző megoldásokról, az ezt elősegítő digitális megoldásokról és az online számla tapasztalatokról számolt be az adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár a Joint Venture Szövetség adókonferenciáján. Tamásné Czinege Csilla elmondta: a magyarországi becsült ÁFA adórés mértéke a 2013-as 21 százalékról 2018-ra 9 százalékra csökkent, annak ellenére, hogy hazánkban a legmagasabb az EU-ban az áfakulcs. Ez főként a digitális megoldásoknak köszönhető, melyeknek nem csupán gazdaságfehérítő, hanem a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentő hatása is jelentős.

Az eSZjA adóbevallási tervezet bővülő adózói kört és bővülő szolgáltatásokat jelent, a jövőben a magánszemélyek önellenőrzéseit is szeretnék előzetes kitöltéssel segíteni – emelte ki Tamásné.

Januárban indult el az online nyomtatványkitöltő alkalmazás, majd év közepétől már többek között a magánszemélyek adószámigénylése, egyéni vállalkozók adózási adatainak bejelentése, változásbejelentés is a web-es felületen zajlik. Jövőre már az adóelőlegnyilatkozatokat is meg lehet tenni, valamint a gazdálkodó szervezetek adatbejelentő lapjai is elérhetőek lesznek ezen a platformon.

Az online számlarendszerben regisztrált adózók száma 353 ezer, a teljesítő adózók száma 266 ezer. A beküldött számlák száma összesen közel 60 millió. A számlabeküldések 96 százaléka elektronikus számlázó programból érkezik.

2021-re a hatóság szeretné elérni az áfa-bevallási tervezetek kiajánlását. Itt be lehet majd emelni nemcsak az online számla, hanem az online pénztárgép és az automatákból érkező adatokat is.

A foglalkoztatással kapcsolatos információkat egy komplex információs rendszer (eFIP) tartalmazhatja majd a jövőben, mellyel az adóadminisztrációs terhek tovább csökkenhetnek, a gazdaság tovább fehéredhet, az adózási élmény javulhat és a foglalkoztatott is jelen idejű kontrollt gyakorolhat – mondta az államtitkár asszony.


Kapcsolódó cikkek

2019. június 6.

Digitalizáció a könyvelésben: veszély és lehetőség

Az Adótanácsadók Egyesülete június 3-5. között megtartott XXII. Országos Adójogi konferenciáján a könyvelő, adótanácsadó szakma kihívásaira keresték a választ. „A napjainkban zajló digitalizációs forradalom számos nehézséget rejt magában, amelyek teljesítésére a szakembereknek fel kell készülniük, valamint a gazdasági ügylete szerződéseinek előkészítésében aktívabban kell részt venniük, hogy segíteni tudjanak az ügyfeleknek ezeket jogi, adózási, számviteli szempontból komplexen kezelni.”- mondta el Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.
2019. szeptember 11.

Átalakítja a digitalizáció a könyvelést

A digitalizáció jelentősen át fogja alakítani a könyvelők mindennapi munkáját, jobb minőségű szolgáltatásokat tesz elérhetővé az ügyfelek számára, de csak a magukat és irodájukat folyamatosan fejlesztő könyvelők maradhatnak talpon a versenyben” – foglalta össze a napjainkban zajló folyamatokat az Adótanácsadók Egyesülete szeptember 5-én megtartott Digitalizáció és automatizálás a könyvelésben című konferenciája kapcsán Horváth Ilona, az egyesület Digitális tagozatának elnöke, olvasható az egyesület közleményében.