A szakképzési változások hatása a pénzügyi ágazatban

MKVKOK
Szerző: Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ
Dátum: 2019. október 16.
Címkék: , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan tovább pénzügyi, számviteli, adózási szakemberek?! Megkezdődött a Szakképzés 4.0 stratégia mentén a szakképzési rendszer átalakítása.

Az átalakítás egyik első lépéseként kihirdetésre került az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendeletet módosító 229/2019. (IX. 30.) Korm. rendelet. Ez alapján 2020. szeptember 1-jei hatállyal módosul az OKJ – onnantól az ágazatunkban azok a szakmák kapnak majd helyet a jegyzéken, amelyeket iskolai rendszerben lehet csak oktatni/tanulni. Ezek lesznek az ún. alapszakképesítések, amelyek széles alapot adnak majd a végzettek későbbi munkavégzéséhez, szakmai továbbtanulásához, specializálódásához.

Az új OKJ-ben a közgazdasági és ügyviteli szakmacsoportban kettő olyan képesítés lesz, ami iskolai rendszerű, így kizárólag 5 éves technikus képzés keretében sajátítható el. Az egyik a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a másik a vállalkozási-ügyviteli ügyintéző.

Az ágazatunknak azok a szakmái, amelyek az OKJ-ből az átalakítással a jövő évtől kimaradnak, a Pénzügyminisztérium által meghatározott követelményrendszer mentén megvalósuló felnőttképzésben lesznek majd elsajátíthatóak.

Mikor majd az új rendszerű technikusi képzésben végeznek a jelöltek, akkor a technikusi képesítésükkel elhelyezkedhetnek ügyintézőként a szakmájuknak megfelelően (tehát nem könyvelőként, vagy adótanácsadóként, ahogy attól többen félnek számos, az elmúlt napokban megjelent kapcsolódó írás szerint), így például a mérlegképes könyvelő irányítása mellett egy könyvelő irodában számos fontos feladatot lehet majd rábízni egy pénzügyi-számviteli ügyintézőre, ahogy a hajdani a képesített könyvelők is dolgoztak. Az iskolai rendszerű képzést követően aztán – akik úgy gondolják –, továbbtanulhatnak majd pl. szakirányú felsőoktatásban, vagy felnőttképzésben, hogy akár egészen komoly ügyviteli, pénzügyi, számviteli, vagy adószakmai feladatokat láthassanak el az ágazat hagyományosan egymásra épülő, egymást kiegészítő képesítései valamelyike birtokában.

További részleteket itt olvashat.

A cikk szerzője dr. Lakrovits Elvíra, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának szakmai vezetője, a Közgazdasági és Ügyviteli Ágazatai Készségtanács elnöke.

 


Kapcsolódó cikkek:


Az adótanácsadó képzés sem fért bele az új OKJ-be
2019. október 4.

Kikerül az Országos Képzési Jegyzékből az adótanácsadó képzés, az államháztartási, pénzügyi szervezeti és vállalkozási mérlegképes könyvelő szakma, az államháztartási ügyintéző és a vállalkozási és bérügyintéző képesítés.

Az oktatás, és az ahhoz kapcsolódó adómentességek I.
2018. szeptember 10.

Szeptemberben sokakban merül fel kérdés, hogy előrevivő lenne tanulni valami újat. A ponthatárok meghúzása óta sokan tudják már, hogy biztosan új ismeretekkel fognak gazdagodni. A következő két cikkben nekik és az egyéb oktatásban résztvevő szereplőknek próbálok segítséget nyújtani az egyes oktatások áfabeli kezelésével.