Kamatot emelt a brit jegybank


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit központi bank, a Bank of England a csütörtöki kamatdöntésével negyed százalékponttal 5,50 százalékra emelte irányadó kamatát, a kéthetes repót. A döntés megfelelt a többségi piaci várakozásnak.

A brit központi bank január 11-én váratlanul, negyed százalékponttal 5,25 százalékra, hatéves csúcsra emelte alapkamatát. A piac akkor változatlan kamatra számított.

Az elemzők akkor azt várták, hogy a bank – ha egyáltalán – csak februárban folytatja a szigorítást. A bank türelmét január óta az magyarázta, hogy még várt az eddigi kamatemelések eredményeire. Általános elemzői vélekedés szerint azonban a bank januárban túl korán emelt, áprilisban viszont elkésett, és így több mint tízmilliárd fontos rekord húsvétnak örvendhettek a brit kiskereskedők. A londoni Gazdasági és Üzleti Kutatások Központjának (CEBR) számítása szerint a négynapos húsvéti hosszú hétvégén a brit fogyasztók minden korábbinál többet, 10,6 milliárd fontot (négyezer milliárd forintot) hagytak az üzletekben; Nagy-Britanniában a boltok húsvétkor csak vasárnap tartanak zárva. A CEBR szerint a húsvéti bevásárlási lázat az is hevítette, hogy a Bank of England április elején nem emelte tovább az alapkamatát.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Május 31. – több mint háromszázezer vállalkozást érintő határidő

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban az OPTEN adatai szerint. Év elejétől május végéig jellemzően 5 cégből 4 leadja a beszámolóját. A pénzügyi beszámolóra vonatkozó határidő elmulasztása komoly szankciókkal járhat.

2024. május 28.

Csoportos társaságiadó-alany tagjainak nyilatkozata a jövedelem-(nyereség-)minimumról

„A”, „B” és „C” társaság 2023. január 1-je óta csoportos társaságiadó-alanyként működnek, a csoportkép-viselői feladatokat „C” társaság látja el. A 2023-as adóévről szóló bevallás összeállítása során merült fel az a kérdésünk, hogy a csoportos társaságiadó-alanynak kell-e alkalmaznia a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályokat, vagy azokat a csoporttagoknak kell figyelembe venniük az egyedi adóalap megállapítása során. A 2329 jelű nyomtatvány NY-01-es lap 30. sorában a csoportképviselő kinek (mely adózónak) a vonatkozásában nyilatkozik a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályok alkalmazásáról?