Kamatot emelt a brit jegybank


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit központi bank, a Bank of England a csütörtöki kamatdöntésével negyed százalékponttal 5,50 százalékra emelte irányadó kamatát, a kéthetes repót. A döntés megfelelt a többségi piaci várakozásnak.

A brit központi bank január 11-én váratlanul, negyed százalékponttal 5,25 százalékra, hatéves csúcsra emelte alapkamatát. A piac akkor változatlan kamatra számított.

Az elemzők akkor azt várták, hogy a bank – ha egyáltalán – csak februárban folytatja a szigorítást. A bank türelmét január óta az magyarázta, hogy még várt az eddigi kamatemelések eredményeire. Általános elemzői vélekedés szerint azonban a bank januárban túl korán emelt, áprilisban viszont elkésett, és így több mint tízmilliárd fontos rekord húsvétnak örvendhettek a brit kiskereskedők. A londoni Gazdasági és Üzleti Kutatások Központjának (CEBR) számítása szerint a négynapos húsvéti hosszú hétvégén a brit fogyasztók minden korábbinál többet, 10,6 milliárd fontot (négyezer milliárd forintot) hagytak az üzletekben; Nagy-Britanniában a boltok húsvétkor csak vasárnap tartanak zárva. A CEBR szerint a húsvéti bevásárlási lázat az is hevítette, hogy a Bank of England április elején nem emelte tovább az alapkamatát.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.