Kamatot emelt a brit jegybank


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit központi bank, a Bank of England a csütörtöki kamatdöntésével negyed százalékponttal 5,50 százalékra emelte irányadó kamatát, a kéthetes repót. A döntés megfelelt a többségi piaci várakozásnak.

A brit központi bank január 11-én váratlanul, negyed százalékponttal 5,25 százalékra, hatéves csúcsra emelte alapkamatát. A piac akkor változatlan kamatra számított.

Az elemzők akkor azt várták, hogy a bank – ha egyáltalán – csak februárban folytatja a szigorítást. A bank türelmét január óta az magyarázta, hogy még várt az eddigi kamatemelések eredményeire. Általános elemzői vélekedés szerint azonban a bank januárban túl korán emelt, áprilisban viszont elkésett, és így több mint tízmilliárd fontos rekord húsvétnak örvendhettek a brit kiskereskedők. A londoni Gazdasági és Üzleti Kutatások Központjának (CEBR) számítása szerint a négynapos húsvéti hosszú hétvégén a brit fogyasztók minden korábbinál többet, 10,6 milliárd fontot (négyezer milliárd forintot) hagytak az üzletekben; Nagy-Britanniában a boltok húsvétkor csak vasárnap tartanak zárva. A CEBR szerint a húsvéti bevásárlási lázat az is hevítette, hogy a Bank of England április elején nem emelte tovább az alapkamatát.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.