Karbonadó kivetéséről döntött az EU


Karbonadót vezet be az EU minden olyan importtermékre, aminek előállítása káros gázok kibocsátásával jár. A kedd hajnali megállapodás értelmében ide tartozik majd az acél, a cement, de az elektromos áram is, ha importból származik.

Karbonadó bevezetéséről egyezett meg az Európai Unió kedden, egész éjszakán át tartó egyezkedés után. A megegyezés értelmében a vámot minden importtermék után kivetik, amelynek előállítása szennyezőanyagok kibocsátásával jár – írja a Reuters. A tagállamok képviselői és az Európai Parlament küldöttei hajnali ötkor jutottak megállapodásra arról, hogy szén-dioxid adót vetnek ki a következő importárukra:

  • vas,
  • acél,
  • cement,
  • műtrágya,
  • alumínium,
  • elektromos áram,
  • hidrogén.

Az ezeket az EU-ba importáló társaságoknak tanúsítványokat kell vásárolniuk, amivel fedezik a kibocsátott szén-dioxid-mennyiséget. A karbonadó mértéke a tervek szerint megegyezik azzal, amennyiért az EU-n belül működő cégeknek eddig is meg kellett vásárolniuk károsgáz-kibocsátásuk utáni szén-dioxid-kvótákat.

A vám alól mentességet kaphatnak azok az államok, ahol az EU-val egyenértékű klímavédelmi szabályozás van érvényben. A karbonvám célja – más intézkedések mellett –, hogy az Európai Unióban az káros gázok kibocsátásának mértékét 2030-ra 55 százalékkal csökkentsék az 1990-es szinthez képest, és ezzel elkerülhetőek legyenek a klímaváltozás legsúlyosabb következményei.

A teljes cikk ITT érhető el.

Forrás: hvg.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Megújult nemzeti importrendszer segíti a vámeljárásokat decembertől

A harmadik országokból érkező importszállítmányok vámkezelését december 1-től megújult, modernebb és biztonságosabb informatikai rendszer segíti, megfelelve ezzel uniós vámjogi elvárásoknak – közölte pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).