LeitnerLeitner: jelentősen növekvő bírságok jönnek a transzferárazásnál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagyon jelentős változásokat hoznak a transzferárazást érintő legfrissebb módosítások. Az új szabályok könnyebbé teszik az adóhatósági kockázatelemzést, az ellenőrzésre való kiválasztást, hatékonyabbá és sokkal drágábbá az ellenőrzéseket is – figyelmeztetnek a LeitnerLeitner szakértői, Jancsa-Pék Judit és Fotiadi Ágnes, olvasható a Adó Online-hoz eljuttatott közleményben.

Már most is minden átfogó adóellenőrzésnek része és központi témája a transzferárazás. Az elmúlt 20 évben a szabályok és az ellenőrzések sokat szigorodtak, mára formális ellenőrzés helyett az adóellenőrök a valódi tartalmat vizsgálják. Ezért már nem elég futószalagon készíteni a transzferár nyilvántartásokat.

A transzferárazással kapcsolatos információk köre egyre szélesebb: a hazai adatokat (bevallások, veszteséges vállalkozások, iparági és saját NAV adatbázisok, kérdőíves adatbekérések), kiegészítik a nemzetközi adatszolgáltatások (CbCR, DAC-6, EoI). Mindezek mellé kerül be a társasági adóbevallásban történő kötelező transzferár adatszolgáltatás, melynek tervezetét most hozta nyilvánosságra a Pénzügyminisztérium. A társadalmi egyeztetésre nyitva álló 5 napos határidő után, a módosított transzferár rendelet a kihirdetést követő 3. napon lép hatályba. „Az új adatszolgáltatási kötelezettség egy minden eddiginél magasabb dimenzióba helyezi a transzferárazás hazai ellenőrzését” – hangsúlyozza Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner partnere – „amely lehetővé teszi, a transzferár szempontjából kockázatos adózók könnyebb kiszűrését, valamint a strukturált és szinte azonnal rendelkezésre álló adatokon alapuló hatékonyabb NAV ellenőrzéseket.”

Hirdetés

Transzferár szabályozás 2023 – Ingyenes webinárium!

2023. február 21-ei képzésünkön szó lesz többek között az új adatszolgáltatási kötelezettségről és határidőkről is. Regisztráljon az ingyenes webináriumra! >>

Új adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése a társasági adóbevallásban

Bár a transzferár-nyilvántartásokat továbbra sem kell a társasági adóbevallással egyidejűleg automatikusan az adóhatósághoz benyújtani, egy új kötelezettség terheli majd a kapcsolt vállalkozásokat, a társasági adóbevallás részeként a szokásos piaci ár meghatározásáról adatot kell szolgáltatni.

Ráadásul ehhez tranzakció szintű adatokra lesz szükség: a kapcsolt felekről, az ügylet nagyságrendjéről, típusáról, az ügyletben a cégcsoport által alkalmazott árról – kapcsolt felenkénti bontásban, valamint az adott ügyletre vonatkozó szokásos piaci árról. „Mindezek meghatározása bizony nem egyszerű” – emeli ki Fotiadi Ágnes, a LeitnerLeitner Transzferár Üzletágának vezetője – „el kell végezni hozzá a funkcióelemzést, az ügylet karakterizációját, a szokásos piaci ár elemzését, úgy nevezett „benchmarkját”. Erősödik továbbá az az elvárás, hogy az egyes transzferár ügyleteket, azokhoz specifikusan illeszkedő szegmentált számviteli adatokkal kell alátámasztani, amely sok vállalatcsoportnak okoz nehézséget a gyakorlatban.”

Az új adatszolgáltatási kötelezettség rá fogja kényszeríteni a vállalkozásokat a transzferár nyilvántartás határidőben való elkésztésére, hiszen a társasági adóbevalláshoz már szükség lesz az adatokra. A vállalkozásoknak ezért célszerű minél hamarabb elkezdeniük a felkészülést, és sokkal tudatosabban kezelni a cégcsoporton belüli transzferárazási kérdéseket.

Azoknak a kapcsolt vállalkozásoknak tehát, akik eddig nem fektettek kellő hangsúlyt a transzferárazással összefüggő kötelezettségeik teljesítésére, netán fel sem mérték, hogy voltak-e ilyen ügyleteik, ezt célszerű mielőbb pótolni. Kedvezőbb ugyanis, ha forrásaikat a transzferár nyilvántartás elkészítésére fordítják, mintha annak többszörösét fizetik meg mulasztási bírságként. Hiszen transzferár nyilvántartás készítési, megőrzési kötelezettséggel összefüggő mulasztási bírságok idén több mint duplájára, 2 millióról 5 millió Ft-ra, ismételt jogsértés esetében 4 millióról 10 millió Ft-ra emelkedtek. Ezzel elkerülhető az is, hogy az adóhatóság egy ellenőrzés során kötelezze a társasági adóalap módosítására a vállalkozást, amelynek további bírság lehet a következménye.

Adóhatósági transzferár kockázatelemzés és kiválasztás

Az adatszolgáltatás újabb muníciót biztosít a NAV számára. A bevallásokból rendszerezett és feldolgozásra alkalmas adatokat kapnak, amelyek gépi úton is ellenőrizhetővé teszik a hasonló iparágban működő vállalkozásokat. Ez nagyobb teret nyit a még pontosabb és szigorúbb transzferár ellenőrzésekre. A következő években tehát sokkal több vállalkozás nézhet szembe az emelt összegű mulasztási bírságokkal és a társasági adóalap-korrekciós kötelezettségekkel.


Kapcsolódó cikkek

2021. március 3.

A COVID-19 világjárvány következményeinek kezelése a transzferárazásban

A világjárvány nyomán a transzferárak kapcsán több a bizonytalanság, mint bármikor korábban. A NAV szakemberei a minap részleteiben is ismertették álláspontjukat a transzferár-szakmával, és megerősítették: az OECD és az adóhatóság korábban közzétett iránymutatásai továbbra is érvényesek.
2020. október 1.

A transzferár esete az adóhatósággal

Az adóhatóság kiemelt ellenőrzési területe a kapcsolt vállalkozások egymás közötti ügyleteinek vizsgálata. Az utóbbi időben egyre többször esik szó a témáról. Az, hogy egy társaság milyen indok alapján kerül kiválasztásra, ellenőrzésre az adóhatóság által, többféle lehet. Kiemelt vizsgálati terület a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott módszerek vizsgálata, a piaci árhoz történő viszonyítása, a transzferár-nyilvántartási kötelezettség teljesítése, a társaságiadóalap-korrekciós kötelezettség teljesítése.
2020. szeptember 28.

A transzferár és a szokásos piaci ár kérdésköre

Az adóhatóság kiemelt ellenőrzési területe a kapcsolt vállalkozások egymás közötti transzferár valódiságának, helyességének vizsgálata. A transzferár és a szokásos piaci ár fogalmát élesen el kell különíteni egymástól. A transzferár az az ár, amelyet kapcsolt vállalkozások egymás közötti ügyletükben ténylegesen alkalmaznak. A szokásos piaci ár pedig az az ellenérték, melyet független felek összehasonlítható körülmények esetén egymás között érvényesítenek. A szokásos piaci ár mindig egyedileg meghatározott. Most a kapcsolt vállalkozások hitelszerződéseit vizsgáljuk.