Kedden lejár a határidő a hipaelőleg mérséklésére Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén a koronavírus járvány teljesen átírhatta a cégek várakozásait, megszokott gazdasági adatait, így elképzelhető, hogy a korábbi lezárt üzleti év számai alapján kivetett iparűzési adó előlegének kifizetése, melynek határideje szeptember 15. nehézséget okoz a vállalkozásoknak.

„Jó hír, hogy aki még a fizetési határidő lejártáig – vagyis szeptember 15-e éjfélig – lehet kérvényezni ennek mérséklését.” – hívta fel a figyelmet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Iparűzési adóelőleget évente kétszer kell fizetni: a naptári év szerint adózóknál március és szeptember 15-éig. Az előleget a már lezárt előző üzleti évek adatai alapján állapítják meg. A márciusit jellemzően még mindenki a két évvel korábbi adatok alapján fizeti, tehát 2020-ban a 2018-as üzleti év alapján. Hiszen az évzárás, a beszámolók közzétételének és az éves adóbevallások benyújtásának határideje május 31., vagyis márciusban még nem állnak rendelkezésre az előző üzleti év végleges számai.

Szeptemberben ezzel már nem szokott gond lenni: hiszen a májusig közzétett előző évi beszámolókból már ki lehet számolni az aktuális előleget.

Idén azonban a koronavírus kétféleképpen is felborította a rendet. Egyrészt a beszámolók közzétételének, az éves adók bevallásának határidejét – beleértve az iparűzési adóét is – szeptember 30-ra halasztották, így sok vállalkozásnak lehet, hogy még mindig a 2018-as az utolsó lezárt üzleti éve. Másrészt az idei év forgalma radikálisan eltérhet a megszokottól, sokkal rosszabb lehet az előző évekénél.

Tehát idén csak azoknál alkalmazható a megszokott számítási mód, akik szeptember 15-ig benyújtották vagy benyújtják a 2019-es iparűzési adó bevallásukat. Nekik az önkormányzatok „rendesen” fogják kivetni a szeptemberi előleget. Azoknak, akik csak szeptember 15-e után zárják az évet és helyi iparűzési adó bevallásukat a türelmi idővel élve csak ezt követően nyújtják majd be a hatóságnak, még a 2018-as év alapján számolják ki az iparűzési adót. Ami ezáltal egyenlő lesz a 2020 márciusában fizetett előleg összegével.

Ugyanakkor attól függetlenül, hogy még a 2018-as vagy a már lezárt 2019-es év adatai alapján számolják az előleget, igaz lehet, hogy túl magas összeg jön ki a 2020-as valós számokkal és a cég jelenlegi gazdasági helyzetével összevetve. Az ilyen helyzetben lévő vállalkozásoknak lehetőségük van az előleg mérséklését kérelmezni elsősorban abban az esetben, ha a céget súlyosan érintette a koronavírus járvány okozta gazdasági válság. A kérelmet az előlegfizetési határidőig, vagyis még szeptember 15-én is be lehet nyújtani.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2020. február 4.

Egyszerűsödhet a hipa

Megszűnhet a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettsége, az értékcsökkenési leírás levonható lehet az adóalapból csakúgy, mint a kutatás-fejlesztésre fordított költségek ötszöröse. A Nemzeti Versenyképességi Tanács pénzügyminiszter által is támogatott javaslatai a kormány elé kerülnek.
2019. november 13.

Törvény szabályozná, mire fordítható a hipa

Az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítaniuk az önkormányzatoknak, és ezt a jövőben törvénybe is foglalják – közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.