Egyszerűsödhet a hipa


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megszűnhet a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettsége, az értékcsökkenési leírás levonható lehet az adóalapból csakúgy, mint a kutatás-fejlesztésre fordított költségek ötszöröse. A Nemzeti Versenyképességi Tanács pénzügyminiszter által is támogatott javaslatai a kormány elé kerülnek.

Az adó-, illetve adóadminisztrációs terhek folyamatos és jelentős csökkentése kiemelten járult hozzá az elmúlt évek gazdasági eredményeihez – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követően – olvasható a Pénzügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében. E szerint a miniszter kiemelte: a tanács a helyi iparűzési adó növekedésösztönző átalakításáról tárgyalt, amelynek révén tovább erősíthetők a beruházások és csökkenthetők a területi egyenlőtlenségek.

A helyi iparűzési adót érintő könnyítéseknek elsősorban a beruházások fokozására, a kutatásfejlesztésre és a területi egyenlőtlenségek csökkentésére kell összpontosítaniuk – emelte ki Varga Mihály. A helyi iparűzési adót átalakító lépéseknek akkor lehet növekedést ösztönző ereje, ha csökkentik az adóterhelést, segítik a kutatás-fejlesztési tevékenység, illetve hosszabb távon az ország területi különbségeire mérséklő hatást gyakorolnak.

A tárcavezető szerint az egyik változás a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlése lehet, hiszen az a likviditáskezelés és az adminisztráció miatt is nehézséget okoz a vállalkozásoknak. A Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslata szerint 2021-től megszűnhet az adóév utolsó hónapjában fizetendő kötelezettség, ami többek között elősegítheti a rendelkezésükre álló források felhasználását beruházásokra vagy bérfejlesztésre. A javaslatok között szerepel az is, hogy az értékcsökkenési leírás levonható legyen az adóalapból – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: mintegy 850 ezer vállalkozást érintene az intézkedés, amely hatásosan segíthetné a beruházások bővülését, és kifejezetten a termelékeny cégeket erősítené. A tanács tárgyalt arról is, hogy a vállalkozások a kutatásfejlesztésre fordított költségeik ötszörösét vonhatnák le az adóalapból, ami hatásos ösztönzője lehet az innovációs szemlélet elmélyítésének, és jó hatással lehet a vállalati termelékenységre. Előkészítés és egyeztetések után a javaslatok a kormány elé kerülhetnek.


Kapcsolódó cikkek

2020. február 3.

A helyi iparűzési adó megosztásának módszerei 1.

Ha egy vállalkozó iparűzési adóalapja nem haladta meg a 100 millió Ft-ot, akkor az személyi jellegű ráfordítással arányos megosztás, az eszközérték arányos megosztás módszerét vagy a kombinált módszer szerinti adóalap-megosztási módszer valamelyikét köteles alkalmazni. Most ezeket részletezzük.