Kérdőjelek az adócsökkentés körül


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július elsejével már szinte biztosan nem lép életbe semmilyen adótörvény-módosítás, és a kormány által tegnap kommunikált költségvetési aggályok a jövő év eleji adótehercsökkentés mértékére is kihatással lehetnek – írja a Világgazdaság. Korábban több lehetséges adócsökkentési forgatókönyv is felmerült, egyelőre csak találgatni lehet a kormány konkrét terveiről.

Már az országgyűlési választás után merült fel a mostani kormány részéről az ötlet, hogy akár január 1-jéig visszamenőlegesen is meg lehetne szüntetni a személyi jövedelemadózási szabályok közül az adóalapot 27%-kal növelő szuperbruttósítást. Ennek a lépésnek a hatására az előző kormány számításai szerint mintegy 420 milliárd forint esne ki az idei költségvetés bevételi oldalán. A büdzsé állapotáról szóló tegnapi negatív bejelentések után pedig nem valószínű, hogy az idei évre ilyen mértékű terhet vállalna az új kormány.

A jövő évre vonatkozóan szóba került a családi adózás bevezetése is, mellyel kapcsolatban szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a családi adóztatás bonyolítaná az adórendszert. Emellett kellően alapos előkészítéséhez sok időre van szükség, ezért 2011-es bevezetése nehezen kivitelezhető.

Az szja szabályok gyökeres módosításával párhuzamosan bizonyos cafeteria juttatások adómentességének visszaállításáról már a választási kampány során is szó volt. A jelenleg 25%-os adótartalommal rendelkező béren kívüli juttatások adómentessé tétele előzetes számítások szerint mintegy 50 milliárd forintos terhet róhat az államkasszára.

Az általános forgalmi adó normál (25%-os) kulcsának leszállítása – a 2006-os lépéssel ellentétben – idén fel sem vetődött. Az áfa esetében bizonyos termékek és szolgáltatások kedvezményes kulcsokba (18 és 5 százalék) történő sorolásáról lehet szó az adócsökkentés során. Ilyen lehet az élelmiszerek áfatartalmának csökkentése, vagy a lakásépítési illetve lakásfelújítási munkálatok áfájának mérséklése.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.