Potya adókedvezmény: százezrek körmére is ránéznek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az agrártárca a nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során megkezdi az őstermelői igazolványok felülvizsgálatát; a tényleges őstermelők várhatóan már jövőre új típusú igazolványt válthatnak majd ki – mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A minisztériumi vezető elmondta: jelenleg mintegy 1 millióra tehető azoknak a száma, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek. A szakértők szerint ugyanakkor csak minden ötödik végez ténylegesen főállású termelői tevékenységet, azaz valójában mintegy 200 ezer gazdálkodó lenne jogosult az igazolvánnyal járó adókedvezményre.

Annak érdekében, hogy a “”potyautasokat”” ki lehessen szűrni, jövőre várhatóan kicserélik majd a jelenlegi őstermelői igazolványokat. Ezek az új igazolványok intelligens chipkártyák lesznek, amelyeket könnyen és gyorsan ellenőrizhetnek a hatósági emberek – mondta az államtitkár.

Az új igazolvány bevezetéséhez szükséges informatikai fejlesztés jelenleg folyik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH), valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalban (MgSzH).

Jelenleg az őstermelői igazolvány kiváltása 1.000 forintba kerül, az új igazolvány kiváltásakor várhatóan 3.000 forintot kell majd fizetni. Az agrártárca és a Pénzügyminisztérium szakértői most dolgoznak annak a megoldásnak a kialakításán, amely “”a másodállásban tevékenykedő őstermelők”” számára jelentene megoldást a termelés folytatására a továbbiakban. Ez utóbbiról azonban az FVM államtitkára bővebbet még nem kívánt mondani.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.