Kétmilliárdos áfacsalásra derült fény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csaknem kétmilliárd forintos áfa-csalást derítettek fel a vámnyomozók egy bűnszervezet leleplezésével kapcsolatban – mondta el Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatója.

Hozzátette: 2007. május 16-án a kora délutáni órákban titkos nyomozás eredményeként 30 helyszínen 160 vámnyomozó csapott le egy időben a bűnszervezet tagjaira. A bűnszervezet arra szakosodott, hogy az EU két tagállamából, Németországból, és Hollandiából illetve a távol-keletről és az USA-ból származó számítástechnikai alkatrészeket, valamint műszaki cikkeket hoznak be az Európai Unió területére. Azt a látszatot keltették, mintha az általuk 2006-2007 évben 9,7 milliárd forint értékben forgalmazott termékeket belföldi eladótól vásárolták volna, így lényegében a bűnszervezet a bevételében meglévő 1,95 milliárd forint általános forgalmi adót (áfát) nem fizették meg. A bűncselekményben közreműködött 10 fiktív cég, amelyek számlát adtak a műszaki cikkekről, ám az áfát már nem fizették meg az áruk után.

Az akció során a bűnszervezet 12 tagját sikerült elfogni és előállítani. A kárbiztosítási intézkedések eredményeként jelenleg összesen 250 millió forintot sikerült lefoglalni, ami magába foglalta a náluk lévő 22 millió forint készpénzt, a bankszámláikon lévő 28 millió forintot, valamint 200 millió forint értékű árut. Ez az összeg a megtett intézkedések tükrében várhatóan növekedni fog.

Bencze József szerint a bűnszervezetben elkövetett adócsalás minősítés büntetési értéke 2-8 év szabadságvesztés, ám az halmazati büntetésként elérheti akár a 16 évet is.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.