Kétmilliárdos áfacsalásra derült fény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csaknem kétmilliárd forintos áfa-csalást derítettek fel a vámnyomozók egy bűnszervezet leleplezésével kapcsolatban – mondta el Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatója.

Hozzátette: 2007. május 16-án a kora délutáni órákban titkos nyomozás eredményeként 30 helyszínen 160 vámnyomozó csapott le egy időben a bűnszervezet tagjaira. A bűnszervezet arra szakosodott, hogy az EU két tagállamából, Németországból, és Hollandiából illetve a távol-keletről és az USA-ból származó számítástechnikai alkatrészeket, valamint műszaki cikkeket hoznak be az Európai Unió területére. Azt a látszatot keltették, mintha az általuk 2006-2007 évben 9,7 milliárd forint értékben forgalmazott termékeket belföldi eladótól vásárolták volna, így lényegében a bűnszervezet a bevételében meglévő 1,95 milliárd forint általános forgalmi adót (áfát) nem fizették meg. A bűncselekményben közreműködött 10 fiktív cég, amelyek számlát adtak a műszaki cikkekről, ám az áfát már nem fizették meg az áruk után.

Az akció során a bűnszervezet 12 tagját sikerült elfogni és előállítani. A kárbiztosítási intézkedések eredményeként jelenleg összesen 250 millió forintot sikerült lefoglalni, ami magába foglalta a náluk lévő 22 millió forint készpénzt, a bankszámláikon lévő 28 millió forintot, valamint 200 millió forint értékű árut. Ez az összeg a megtett intézkedések tükrében várhatóan növekedni fog.

Bencze József szerint a bűnszervezetben elkövetett adócsalás minősítés büntetési értéke 2-8 év szabadságvesztés, ám az halmazati büntetésként elérheti akár a 16 évet is.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.