Kétmillió hamisított termékre csaptak le egy nemzetközi akciósorozatban


Mintegy négyezer ellenőrzés eredményeként megközelítőleg kétmillió hamisított terméket – ruházati cikkeket és kiegészítőket, valamint lábbeliket – foglaltak le a hatóságok az Europol által kezdeményezett nemzetközi akcióban, amelyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is részt vett – közölte a NAV.

A hamisított áruk becsült összértéke 87 millió euró volt; a hatóságok 378 embert tartóztattak le a rajtaütések eredményeként – tették hozzá.

A közlemény szerint a több hónapon keresztül tartó akciósorozatban Magyarország mellett európai uniós tagállamok (Belgium, Bulgária, Ciprus, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Málta, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia és Spanyolország), valamint EU-n kívüli országok (Szerbia, Ukrajna és az Egyesült Királyság) rendvédelmi és bűnüldöző hatóságai vettek részt.
A FAKESTAR elnevezésű műveletben Magyarországon a NAV pénzügyőrei 21 jogsértést derítettek fel, és több mint 26 ezer darab különféle árut foglaltak le – tudatták.

Kitértek arra, hogy a budapesti helyszíneken a hamisítványok gyártásához szükséges nyomókliséket, hidraulikus és elektromos préseket, illetve nagy mennyiségű felvasalható, felvarrható címkéket is találtak. A felderítések során megállapított és a jogtulajdonosoknak okozott vagyoni hátrány több mint félmilliárd forint.

A NAV kiemelt figyelmet fordít a hamisítás elleni küzdelemre, a hatóság számára továbbra is prioritás a hamisított termékek kiszűrése, mert azok a vásárlókra nézve egészségi és minőségi kockázatot jelenthetnek, a gazdaság szereplőinek pedig jelentős károkat okoznak – hangsúlyozták.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek