Kevesebb kocsi, több befizetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év első felében messze a várakozások felett alakultak a regisztrációs adóból származó bevételek. A hat hónap alatt 45 milliárd forint folyt be a kincstárba, ez több mint 57 százaléka az éves költségvetési előirányzatnak.

A jelentős összeg mögött mintegy 95 ezer ˝regisztrációsadó-igazgatási eljárás˝ alá vont autó áll, hétezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. Ez a felfutás igencsak ellentmond a gépjárműimportőrök tapasztalatainak, hiszen ők folyamatosan azzal szembesülnek, hogy zsugorodik a piac, hónapról hónapra csökkennek az eladásaik, máris 12 ezres lemaradásban vannak a tavaly ilyenkori értékesítéshez képest.

Az eltérő tapasztalatokra több magyarázat is adódik, az egyik legkézenfekvőbb, hogy a február 5-i adómérték-emelés kivédésére sok kereskedő – rosszul mérve fel a várható piaci helyzetet – januárban hatalmas raktárkészletet halmozott fel, ezekre kifizette a (régi) regisztrációs adót, ám egyelőre nem sikerült túladnia a járműveken. Maga az adótétel-emelés egyébként szintén növelte a bevételeket, az első fél évben – változatlan forgalom mellett – 10,26 százalékkal járult hozzá a bővüléshez.

Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke szerint magyarázatul szolgálhat az is, hogy a forgalomba helyezés és a regisztrációs adó kifizetése időben elválhat egymástól. Az esetek túlnyomó többségében ugyanis a tőkeerős importőr magára vállalja az adó megfizetését a kereskedő, illetve a vevő helyett, vagyis az alvázszám alapján elvégezteti az adóigazgatási eljárást, s megkapja az adó befizetéséről szóló igazolást.

Ilyenkor az összeg ugyan megjelenik a költségvetésben, ám a díler esetleg csak hónapokkal később értékesíti az autót, így ez csak akkor mutatkozik az eladási statisztikákban.
Szerinte egyébként a nagyobb raktárkészlet nem feltétlenül jelenti azt, hogy hibásan mérte fel a keresletet a vállalkozó. Hiszen gyakran épp azzal kerül előnyös helyzetbe, hogy azonnal ki tudja szolgálni a vevőt, nem kell a kívánt járművet legyártatni, s emiatt időt, illetve esetleg magát a vásárlót is elveszíteni.

A mostani helyzet értékeléséhez azt is érdemes figyelembe venni, hogy a bázisidőszakban igen alacsony volt a regisztrációsadó-befizetés, ugyanis 2006 januárjában emelték az adót, így a készletek felduzzasztása 2005 decemberére esett. Vagyis egy igen nyomott 2006. januári bázisadat áll szemben 2007 januárjának hatalmas többletével. Emiatt a két egymást követő januárban óriási volt a bevételi különbség: 4,9, illetve 8,6 milliárd forint származott regisztrációs adóból. Az idén az első két hónapban együttvéve hatmilliárddal több befizetés volt, mint egy évvel korábban. Márciusban viszont már ˝bezuhant˝ a bevétel, ekkor 1,7 milliárdos csökkenést tapasztalhatunk, s az ezután következő hónapokban is rendre alacsonyabbak voltak a tavalyinál a teljesítések.

Némiképp egyébként a külföldről behozott és itt forgalomba helyezett használt autók is árnyalják a képet, ugyanis mind volumenben, mind pedig értékben növekedés volt tapasztalható az első fél évben. A regisztrációsadó-eljárás alá vont használt gépjárművek száma közel 80 százalékkal nőtt, a kiszabott adó 61,5 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ez csaknem hárommilliárd forint pluszbevételt jelentett.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.