Kevesebb vizsgálatot folytat az APEH

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. május 30.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóbevallások számát jogszabály-változtatás nélkül is lehet csökkenteni, amire már jövőre sor kerülhet – jelentette be Szikora János. Az APEH elnöke elmondta, hogy tavalyhoz képest kevesebb vizsgálatot kívánnak lefolytatni, és kifejezetten azokra a területekre koncentrálnának, ahol nagy az adóelkerülés kockázata – írja a Világgazdaság.

Szikora János közölte: könyvelők, adótanácsadók bevonásával, a pénzügyi tárcával közösen dolgoznak azon, hogy mely bevallásokat lehet összevonni. Nem csak a darabszámot csökkentenék, egyszerűsítenék az adminisztrációt: a bevallások adattartalmát is felülvizsgálják.

Az ellenőrzési területen tavaly koncepcióváltás történt: kevesebb vizsgálatot kívánnak lefolytatni, és azokra a területekre koncentrálnának, ahol nagy az adóelkerülés kockázata. Az utólagos ellenőrzéseknél a kevesebb revíziót jobb kiválasztással igyekeznek ellensúlyozni, ám a fizikai jelenlétet erősítik azzal, hogy nagyobb figyelmet szentelnek egyebek közt a nyugtaadási kötelezettség, a foglalkoztatással kapcsolatos szabályok betartására.

Az adóminimalizálók (főként áfáról van szó) esetében minden második ellenőrzés tárt fel szabálytalanságot, összesen 60,1 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg. A színlelt szerződések meglétét 116 adózónál vizsgálták, s 4,1 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel. (Döntő részét nem kellett az érintetteknek befizetniük, mivel a határidőig a szerződéseket legálissá alakították át.)

Nem kerülték el az APEH kitüntetett figyelmét az újonnan alakult, esetleg székhely- vagy tulajdonosváltozáson átesett cégek sem. Itt 16,6 ezer ellenőrzéssel sikerült 17,7 milliárd forint elmaradt adóra bukkanniuk. Ezeken túl a hulladékkereskedelem és a számítástechnikai eszközök forgalmazása is a célkeresztbe került – számolt be a Világgazdaság.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek:


Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel
2021. március 5.

Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel

Továbbra is megengedett az éttermi ételelvitel, nyitva lehetnek a bankok, a lottózók, a járműszervizek, s még egy sor más üzlet és szolgáltató. Maszkot csak egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kötelező viselni közterületen.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják
2021. március 5.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják

Az egész márciusi hónapra elengedik az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzlethelyiséget bérlők bérleti díját, illetve az érintett szektorok a teljes hónapra megkapják majd a bértámogatást és az adókedvezményeket is. A katásoknak sem kell fizetniük márciusban.

Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok
2021. március 5.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.