Kevesebb vizsgálatot folytat az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóbevallások számát jogszabály-változtatás nélkül is lehet csökkenteni, amire már jövőre sor kerülhet – jelentette be Szikora János. Az APEH elnöke elmondta, hogy tavalyhoz képest kevesebb vizsgálatot kívánnak lefolytatni, és kifejezetten azokra a területekre koncentrálnának, ahol nagy az adóelkerülés kockázata – írja a Világgazdaság.

Szikora János közölte: könyvelők, adótanácsadók bevonásával, a pénzügyi tárcával közösen dolgoznak azon, hogy mely bevallásokat lehet összevonni. Nem csak a darabszámot csökkentenék, egyszerűsítenék az adminisztrációt: a bevallások adattartalmát is felülvizsgálják.

Az ellenőrzési területen tavaly koncepcióváltás történt: kevesebb vizsgálatot kívánnak lefolytatni, és azokra a területekre koncentrálnának, ahol nagy az adóelkerülés kockázata. Az utólagos ellenőrzéseknél a kevesebb revíziót jobb kiválasztással igyekeznek ellensúlyozni, ám a fizikai jelenlétet erősítik azzal, hogy nagyobb figyelmet szentelnek egyebek közt a nyugtaadási kötelezettség, a foglalkoztatással kapcsolatos szabályok betartására.

Az adóminimalizálók (főként áfáról van szó) esetében minden második ellenőrzés tárt fel szabálytalanságot, összesen 60,1 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg. A színlelt szerződések meglétét 116 adózónál vizsgálták, s 4,1 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel. (Döntő részét nem kellett az érintetteknek befizetniük, mivel a határidőig a szerződéseket legálissá alakították át.)

Nem kerülték el az APEH kitüntetett figyelmét az újonnan alakult, esetleg székhely- vagy tulajdonosváltozáson átesett cégek sem. Itt 16,6 ezer ellenőrzéssel sikerült 17,7 milliárd forint elmaradt adóra bukkanniuk. Ezeken túl a hulladékkereskedelem és a számítástechnikai eszközök forgalmazása is a célkeresztbe került – számolt be a Világgazdaság.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.