Ki mennyit bukott az erős frankkal?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szűk egy hét alatt több mint 8 százalékkal nőtt a frank forintban számolt ára, és átlépte azt a szintet, amit az MNB a legrosszabb esetben év végére várt. Az index.hu segítségével kiszámolható, ki mennyit bukott az erős frankkal, és mennyit bukhat a még erősebbel.

Sándornak hat és fél éve, 2005 elején megtetszett egy, már csak a tél miatt is áron alul kínált, szinte kulcsrakész családi ház a fővárosi déli agglomerációjában. Hosszas töprengés, hiteltanácsadók és bankok végigjárása után úgy döntöttek, hogy svájci frankban vesznek fel rá hitelt. A havi törlesztőjük megközelítőleg 400 frank volt, ami 60-65 000 forint körüli összegnek felelt meg. „”Akkor 160 forint körül volt a frank, azt mondták a bankban, hogy volt már ennél olcsóbb, úgyhogy vissza is mehet újra 150 alá, és bár drágulhat is, még 180-190 forint közötti árfolyamon is jól járunk a forinthitelhez képest”” – meséli.

Arra, hogy az árfolyam viszont a 190-as szintnél csaknem 30 százalékkal magasabb lehet, nem számítottak, mint ahogy a szintén devizában eladósodott nagyjából hatszázezer magyar egyike sem. Mostanra viszont ez történt: a svájci frank árfolyama – amely egyébként 2000 elején érte el először a 200 forintos szintet – mostanra már 250 forint is volt, és az MNB adatai szerint június eleje óta ritkán járt 220 forint alatt. (A devizahitelek többsége frankos, elenyésző hányadukat folyósították euró- vagy jenalapon.)

Miután nőtt a hitelkamat is, Sándorék frankban számolt törlesztője is többször emelkedett, így most nagyjából 450 frank, ami 250-es frankon már nagyjából 112 000 forintnak felelt meg. Vagyis a csaknem 60 százalékos árfolyamveszteség a kamatteher növekedésével együtt több mint 80 százalékkal növelte a törlesztési költségeket.

És hogy mekkora az ön árfolyamvesztesége? Könnyen kiszámolhatja az index.hu kalkulátorával, amellyel persze azt is megnézheti, hogy mennyit fog még bukni, ha tovább drágul a frank.

Folytatás az index.hu-n.

Forrás: index.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.