Kiegészítésre váró bevallás-tervezetek és szezonális árusítók ellenőrzése | NAV-Figyelő 19. hét


Az egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők és az áfás magánszemélyek is hozzáférnek bevallás-tervezetükhöz, amelyet azonban nekik vagy ki kell egészíteni, vagy saját maguknak kell kitölteniük a 22SZJA nyomtatványt. A tervezet azonban az előzőekben felsorolt adózói kör részére is segítség lehet. A NAV-Figyelő eheti száma az Accace szakértőjének tollából:

Az egyéni vállalkozók, áfás magánszemélyek és őstermelőknek is segítséget nyújthat a bevallás-tervezet

Az egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők és az áfás magánszemélyek is hozzáférnek bevallás-tervezetükhöz, amelyet azonban nekik vagy ki kell egészíteni, vagy saját maguknak kell kitölteniük a 22SZJA nyomtatványt. A tervezet azonban az előzőekben felsorolt adózói kör részére is segítség lehet.

A NAV által esetükben készített tervezet csak egy ajánlat, az automatikusan nem válik bevallássá, azaz az abban szereplő adatokat ki kell egészíteni a vállalkozói, önálló, valamint őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel. Kiegészítés hiányában nem válik bevallássá a NAV által előkészített tervezet, és a bevallást be nem nyújtottként kell kezelni.

A tervezetekben szereplő adatok a kifizetők, munkáltatók által év közben beküldött bevallásokból származnak, így azok számára nyújthat segítséget az adóhatóság által előkészített bevallás-tervezet, akiknek ilyen jellegű jövedelme is volt a 2022-es évben.

Ha az az adózó, akinek automatikusan nem változik bevallássá tervezete május 22-éig elmulasztja a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít, és nem nyújt be teljes értékű szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

Ettől a héttől kezdve, egészen május 22-ig a NAV Infóvonala tovább elérhető valamennyi nap, valamint hétvégén is lehet a 1819-es telefonszámon segítséget kérni az SZJA-bevallássokkal kapcsolatban.

A fentieken túl a NAV-figyelőben IDE kattintva részletesen olvashat az eheti adótraffipax helyszínekről is. A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.

2023. június 6.

Hogyan hat a befektetésekre az új szocho adóteher?

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják – írja cikkében az RSM Hungary szakértője.

2023. június 6.

Szennyezett, penészes tojás, zárjegy nélküli cigaretta, hamis LEGO – munkában a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai mintegy 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojást találtak egy magyar rendszámú teherautó rakterében, a 47-es főúton. Az M1-esen a pénzügyőrök 1800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak egy autóban, az M43-ason hamis LEGO is előkerült – közölte a hatóság kedden.