Kiegészítésre váró bevallás-tervezetek és szezonális árusítók ellenőrzése | NAV-Figyelő 19. hét


Az egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők és az áfás magánszemélyek is hozzáférnek bevallás-tervezetükhöz, amelyet azonban nekik vagy ki kell egészíteni, vagy saját maguknak kell kitölteniük a 22SZJA nyomtatványt. A tervezet azonban az előzőekben felsorolt adózói kör részére is segítség lehet. A NAV-Figyelő eheti száma az Accace szakértőjének tollából:

Az egyéni vállalkozók, áfás magánszemélyek és őstermelőknek is segítséget nyújthat a bevallás-tervezet

Az egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők és az áfás magánszemélyek is hozzáférnek bevallás-tervezetükhöz, amelyet azonban nekik vagy ki kell egészíteni, vagy saját maguknak kell kitölteniük a 22SZJA nyomtatványt. A tervezet azonban az előzőekben felsorolt adózói kör részére is segítség lehet.

A NAV által esetükben készített tervezet csak egy ajánlat, az automatikusan nem válik bevallássá, azaz az abban szereplő adatokat ki kell egészíteni a vállalkozói, önálló, valamint őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel. Kiegészítés hiányában nem válik bevallássá a NAV által előkészített tervezet, és a bevallást be nem nyújtottként kell kezelni.

A tervezetekben szereplő adatok a kifizetők, munkáltatók által év közben beküldött bevallásokból származnak, így azok számára nyújthat segítséget az adóhatóság által előkészített bevallás-tervezet, akiknek ilyen jellegű jövedelme is volt a 2022-es évben.

Ha az az adózó, akinek automatikusan nem változik bevallássá tervezete május 22-éig elmulasztja a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít, és nem nyújt be teljes értékű szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

Ettől a héttől kezdve, egészen május 22-ig a NAV Infóvonala tovább elérhető valamennyi nap, valamint hétvégén is lehet a 1819-es telefonszámon segítséget kérni az SZJA-bevallássokkal kapcsolatban.

A fentieken túl a NAV-figyelőben IDE kattintva részletesen olvashat az eheti adótraffipax helyszínekről is. A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert.

2024. április 15.

Árfolyam az áfában (X. rész)

A cikksorozat soron következő része az előlegfizetéshez és a fordított adózáshoz kapcsolódó egyes kérdéseket tárgyalja.

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.