Kiemelt adózók, feltételes adómegállapítás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 37/2006. (XII. 25.) PM rendelet tartalmazza a kiemelt adózók kijelöléséről, valamint az adóteljesítmény számítási módjáról és az alkalmazásával megállapított értékhatárokról szóló, 2007. január elsejétől hatályos szabályokat.

Kiemelt adózónak minősülnek a rendelet értelmében az előző év utolsó napján csődeljárás, felszámolás, végelszámolás alatt nem álló, részvénytársasági formában működő hitelintézetek és biztosítók, illetve a költségvetési szervek, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozók és magánszemélyek kivételével azon adózók, amelyek adóteljesítmény értéke a 2200 millió forintot elérte, illetve azt meghaladta. Külön kategóriát képeznek a 3000, illetőleg a 10 000 legnagyobb adózó, akik fokozott adóhatósági ellenőrzésre számíthatnak a jövőben is. Legalább háromévente górcső alá veszik a 488 millió forintot elérő illetve azt meghaladó adóteljesítménnyel rendelkezőket. Azokat pedig, akiknek az adóteljesítménye a 119 millió forintot elérte, illetve azt meghaladta, továbbá 2006. szeptember 1-jén havonkénti általános forgalmi adó bevallásra voltak kötelezettek, az APEH elnöke soron kívüli adatszolgáltatásra kötelezheti. A jogszabály hatálybalépésével egyidejűleg az adóteljesítmény számítási módjáról és az alkalmazásával megállapított értékhatárokról szóló 56/2005. (XII. 29.) PM rendelet hatályát vesztette.

A 39/2006. (XII. 25.) PM rendelet a feltételes adómegállapítás iránti kérelmekkel kapcsolatos eljárási szabályokat határozza meg. A kérelmet a rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell 4 példányban, magyar nyelven a Pénzügyminisztériumhoz kell az alábbi okiratok csatolásával benyújtani:

  • közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány másolata,
  • 30 napnál nem régebbi cégkivonatot vagy annak közjegyző által hitelesített másolata,
  • a díj megfizetését igazoló, a hitelintézet által cégszerűen aláírt bizonylat másolata.

A díjat a PM 10032000-01454055 számú számlájára kell befizetni. Ennek elmaradása esetén a kérelem nem bírálható el. Fontos tudni, hogy a kérelem visszavonása esetén a befizetett díj nem követelhető vissza, illetve, hogy a díjfizetésre részletfizetést vagy fizetési halasztást nem lehet kérni. A rendelet 2007. január 1-jétől alkalmazható. Ezzel egyidejűleg a korábbi, 6/2004. (II. 13.) PM rendelet ellenben a hatályát vesztette.Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.