Kiszámoltuk: ennyit nyerhet a családi adózással


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyetlen gyermekes család sem jár rosszabbul jövőre az egykulcsos személyi jövedelemadóval számításaink szerint. Akad olyan jövedelemszint, amelynél havi szinten közel 90 ezer forint marad a nagycsaládosok zsebében. Az egyedülállók legfeljebb pár ezer forintot bukhatnak jövőre.

A jövő évi adócsomagot a következő napokban nyújtja be a kormány az országgyűlésnek. Az eddig kiszivárgott részletek alapján arra lehet számítani, hogy a magyar személyi jövedelemadó rendszer jövőre még nem az egyszerűségéről lesz híres, még akkor sem, ha bevallás Orbán Viktor tegnapi ígéretének megfelelően jóval egyszerűbb lesz, és egy söralátéten elfér majd.

Marad a szuperbruttósított adóalap, vagyis az adót a bruttó bér 1,27-szeresére vetik majd ki. Az adójóváírás legnagyobb összege pedig a jelenlegi 15 100 forint helyett 12 100 forint lesz, és jelentősen szűkítik az adójóváírásra jogosultak körét. Jövőre a legfeljebb havi bruttó 180 ezer forintos bért keresők vehetik teljes egészében igénybe a kedvezményt, és 260 ezer forint felett már nem jár semmi. (Jelenleg 210, illetve 310 ezer forint a jogosultsági határ.)

A gyermektelen adózók a szűkített adójóváírás hatására mintegy 280 ezer forintos jövedelemig buknak az új szja rendszeren, bár a veszteség nem túl nagy, egyetlen jövedelemszintnél sem éri el az ötezer forintot. A minimálbéreseknek kétezer forinttal kevesebb lenne a borítékban jövőre, ha egyáltalán nem emelkedne a kötelezően fizetendő legkisebb bér összege. Az alacsonyabb adókulcs hatása 300 ezer forint körüli bruttó fizetésnél már érzékelhető, 400 ezer forintos bérnél már 20 ezer forintot hagy a dolgozó zsebében.

A cikk teljes terjedelemben és számítási példákkal a Napi Gazdaságban olvasható

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.