Kiürített cégek pellengéren: változhat valami?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az előkészítés alatt álló új csődtörvénnyel kapcsolatban a Felszámolók Országos Egyesületének alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy szorgalmazni fogják a csődbejelentés utáni azonnali eljárásindítás és moratórium bevezetését, hogy se az adós, se a hitelezők ne vehessék ki a vagyont a cégből, mely emiatt a felszámolás sorsára juthat.

Amint arról többször beszámoltunk, évek óta alig indul hazánkban csődeljárás, a folyamatban lévő felszámolások száma azonban töretlenül emelkedik.

Az eljárások a bonyolult szabályozás miatt lassúak, ezért a gazdaság-megtisztító hatásuk sem érzékelhető egyik napról a másikra.

Figyelemre méltó, hogy a felszámolások több mint 90%-a változatlanul vagyon helyett csak adósságot felhalmozó, kiürített cégek ellen folyik.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.