Kivételezett helyzetbe kerülnek az állami cégek – rájuk nem vonatkozik az átláthatóság

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. szeptember 11.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felmentené a csoporton belüli adásvételek ármegállapítására vonatkozó szabályok alól az állami vállalatokat a Pénzügyminisztérium – írja a Népszabadság.

A tárca adómódosítási csomagjában egyetlen mondattal egészíti ki a transzferár-szabályozásra vonatkozó passzusokat – e szerint a szigorú szabály a közhasznú, illetve a kiemelten közhasznú nonprofit társaságokat, illetve a közvetve vagy közvetlenül állami többségben lévő cégeket nem érinti.

A szabályok az egy tulajdonosi körhöz tartozó gazdasági társaságokra vonatkoznak: e szerint az egymás közötti ügyletekben is a piaci árat kell alkalmazni. Annak megállapítása azonban már nehezebb, mi minősül piaci árnak: esetenként arról kellene megegyezni, mennyibe kerül például az az alkatrész, amelyet az egyik leányvállalat csak a másiknak gyárt, esetleg abban megállapodni, mennyiért is könyveljen a csoport erre a célra létrehozott vállalata a többieknek.

A pénzügyi tárca a belső árak nyilvántartásának kötelezettsége alól mentesítené az állami cégeket. A javaslathoz készült kormányzati előterjesztés szerint erre azért van szükség, mert “”az állami vállalatok között széles körű kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn, sokszor úgy, hogy a feleknél ez nem tudatosodik””. Vagyis: ha egy revizor most kimenne az állami cégekhez, és elkérné a kapcsolt vállalkozásokkal – a többi állami céggel – folytatott ügyletekről szóló elszámolást, valószínűleg nem találna semmit. Azaz: a PM azért ad az állami társaságoknak felmentést a szabály alól, mert azt egyébként sem tartják be.

A felmentés kivételezett helyzetbe hozza az állami vállalatokat: most már tényleg úgy variálhatnak az egymás közötti árakkal, ahogyan tetszik – külön nyilvántartás ugyanis nem lesz erről. Ez igen érdekes helyzetet teremt: miközben egy piaci cégnek átlátható és ellenőrizhető módon kell elszámolnia arról, miként számláznak csoporttagjai, e kötelezettség alól az állam mentesül.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek:


Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják
2021. március 5.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják

A miniszterelnök bejelentette: a bölcsődéket egyelőre megpróbálják nyitva tartani, a virágosok pedig a nőnapra tekintettel március 8-án még nyitva lehetnek.

Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok
2021. március 5.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.

Az iszlám adózás – zakát és szadaka (3.1. rész)
2021. március 5.

A Korán elveinek megfelelő adózás az önkéntes teljesítésen alapul. Alapvetően a vagyon után kell adózni, így a szociális helyzettől függ annak összege, a szegény embernek nincs adókötelezettsége. Az iszlám állam másfajta adót is bevezethet, ha az állami működéshez erre szükség van, vagy rendkívüli helyzet ezt indokolja.

A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.