Kivételezett helyzetbe kerülnek az állami cégek – rájuk nem vonatkozik az átláthatóság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felmentené a csoporton belüli adásvételek ármegállapítására vonatkozó szabályok alól az állami vállalatokat a Pénzügyminisztérium – írja a Népszabadság.

A tárca adómódosítási csomagjában egyetlen mondattal egészíti ki a transzferár-szabályozásra vonatkozó passzusokat – e szerint a szigorú szabály a közhasznú, illetve a kiemelten közhasznú nonprofit társaságokat, illetve a közvetve vagy közvetlenül állami többségben lévő cégeket nem érinti.

A szabályok az egy tulajdonosi körhöz tartozó gazdasági társaságokra vonatkoznak: e szerint az egymás közötti ügyletekben is a piaci árat kell alkalmazni. Annak megállapítása azonban már nehezebb, mi minősül piaci árnak: esetenként arról kellene megegyezni, mennyibe kerül például az az alkatrész, amelyet az egyik leányvállalat csak a másiknak gyárt, esetleg abban megállapodni, mennyiért is könyveljen a csoport erre a célra létrehozott vállalata a többieknek.

A pénzügyi tárca a belső árak nyilvántartásának kötelezettsége alól mentesítené az állami cégeket. A javaslathoz készült kormányzati előterjesztés szerint erre azért van szükség, mert “”az állami vállalatok között széles körű kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn, sokszor úgy, hogy a feleknél ez nem tudatosodik””. Vagyis: ha egy revizor most kimenne az állami cégekhez, és elkérné a kapcsolt vállalkozásokkal – a többi állami céggel – folytatott ügyletekről szóló elszámolást, valószínűleg nem találna semmit. Azaz: a PM azért ad az állami társaságoknak felmentést a szabály alól, mert azt egyébként sem tartják be.

A felmentés kivételezett helyzetbe hozza az állami vállalatokat: most már tényleg úgy variálhatnak az egymás közötti árakkal, ahogyan tetszik – külön nyilvántartás ugyanis nem lesz erről. Ez igen érdekes helyzetet teremt: miközben egy piaci cégnek átlátható és ellenőrizhető módon kell elszámolnia arról, miként számláznak csoporttagjai, e kötelezettség alól az állam mentesül.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.