Kivételezett helyzetbe kerülnek az állami cégek – rájuk nem vonatkozik az átláthatóság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felmentené a csoporton belüli adásvételek ármegállapítására vonatkozó szabályok alól az állami vállalatokat a Pénzügyminisztérium – írja a Népszabadság.

A tárca adómódosítási csomagjában egyetlen mondattal egészíti ki a transzferár-szabályozásra vonatkozó passzusokat – e szerint a szigorú szabály a közhasznú, illetve a kiemelten közhasznú nonprofit társaságokat, illetve a közvetve vagy közvetlenül állami többségben lévő cégeket nem érinti.

A szabályok az egy tulajdonosi körhöz tartozó gazdasági társaságokra vonatkoznak: e szerint az egymás közötti ügyletekben is a piaci árat kell alkalmazni. Annak megállapítása azonban már nehezebb, mi minősül piaci árnak: esetenként arról kellene megegyezni, mennyibe kerül például az az alkatrész, amelyet az egyik leányvállalat csak a másiknak gyárt, esetleg abban megállapodni, mennyiért is könyveljen a csoport erre a célra létrehozott vállalata a többieknek.

A pénzügyi tárca a belső árak nyilvántartásának kötelezettsége alól mentesítené az állami cégeket. A javaslathoz készült kormányzati előterjesztés szerint erre azért van szükség, mert “”az állami vállalatok között széles körű kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn, sokszor úgy, hogy a feleknél ez nem tudatosodik””. Vagyis: ha egy revizor most kimenne az állami cégekhez, és elkérné a kapcsolt vállalkozásokkal – a többi állami céggel – folytatott ügyletekről szóló elszámolást, valószínűleg nem találna semmit. Azaz: a PM azért ad az állami társaságoknak felmentést a szabály alól, mert azt egyébként sem tartják be.

A felmentés kivételezett helyzetbe hozza az állami vállalatokat: most már tényleg úgy variálhatnak az egymás közötti árakkal, ahogyan tetszik – külön nyilvántartás ugyanis nem lesz erről. Ez igen érdekes helyzetet teremt: miközben egy piaci cégnek átlátható és ellenőrizhető módon kell elszámolnia arról, miként számláznak csoporttagjai, e kötelezettség alól az állam mentesül.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.