Közel 59 ezer négy- vagy többgyermekes anyának járt az adómentesség tavaly


Az adómentesség 2021-ben 25 milliárd forintot hagyott az érintetteknél – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A nagycsaládosoknál az adómentesség révén 2020-hoz képest 2021-ben 3,5 milliárd forinttal maradt több. A családok 2011 óta egyre többféle kormányzati támogatással számolhatnak, amelyek közül két intézkedés – a 2015-ben bevezetett első házasok kedvezménye, illetve a 2020-ban debütáló négy- vagy többgyermekes anyák adómentessége – az Európai Unióban is egyedülálló – hangsúlyozta Tállai András. Emlékeztetett rá, hogy 2020. január 1-től már egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kell fizetniük a kereső tevékenységből származó jövedelmük után azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van.

A mentesség az adóelőlegből is érvényesíthető, így az adatokból az is kiolvasható, hogy hónapról hónapra egyre többen éltek a lehetőséggel. Míg az intézkedés bevezetésének első hónapjában, 2020 januárjában 38 ezer, addig például 2021 decemberében már több mint 49 ezer anya érvényesítette a kedvezményt az adóelőlegéből. Csaknem tízezren “felejtették el” tavaly év közben az adóelőlegből igénybe venni a kedvezményt, és csak a 2020-ról szóló szja-bevallásukban jelezték, hogy az jár nekik, és éltek a mentességet kínáló szabállyal – részletezte. Így tavaly 58 600 négy- vagy többgyermekes anya mentesült az szja-fizetési kötelezettség alól.

A mentesség nemcsak a vér szerinti, hanem az örökbe fogadott gyermek után is jár, a felnőtt gyerekeket is figyelembe kell venni, és emellett is igénybe lehet venni a családi kedvezményt. Az anya vagy a saját munkavállalói járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a kisebbek után járó gyermekkedvezményt – ismertette az államtitkár.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.