Közvetett adózás az Egyesült Arab Emirátusokban (2. rész)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2018. január elsején bevezetett áfa-rendszer kétkulcsos (5 és 0 százalék), és a legtöbb termék és szolgáltatás a 0 százalékos kulccsal adózik.

Az Emirátusokban áfa-rendszerében két adókulcs van, egy általános 5%-os, illetve a 0%-os körbe tartozó termékek és szolgáltatások, valamint az adómentes termékek és szolgáltatások köre. A legtöbb termék és szolgáltatás az általános körbe tartozik, tipikusan 0%-os kategóriába tartozik az export, nemzetközi személy-, és áruszállítás, nyersolaj és földgáz, nemesfémek importja, oktatás. Mentes körbe tartoznak például az Európában is megszokott pénzügyi szolgáltatások, föld értékesítés, ellenben bizonyos banki szolgáltatások általános kulccsal adóznak.

A termékértékesítések közül érdemes kiemelni az ingatlanok körét. Az ingatlanokat két csoportra osztja az emirátusi áfa, vannak a kereskedelmi célú ingatlanok, illetve a jogalkotó megkülönbözteti tőlük az otthon céljául szolgáló ingatlanokat. Amennyiben az ügylet tárgya kereskedelmi célú ingatlan adásvétele, akkor az ingatlanra az általános, 5%-os adókulcsot kell alkalmazni. Ezzel szemben, ha az ügylet tárgya otthon céljára szolgáló ingatlan, azaz a vevő azért vásárolja az ingatlant, hogy abban életvitelszerűen lakjon, akkor az adómentes körbe fog tartozni az ügylet.

Egyesült Arab Emirátusok áfaA szolgáltatások közül emeljük a biztosításokat, mert ez sok tekintetben eltér az Európában megszokott működéstől. Bár a biztosítások alapvetően adómentesek, azonban ez nem igaz a személybiztosításokra, azokra 5% áfát kell felszámítani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a biztosítást igénybevevő teljes mértékben levonhatja a rá áthárított adót. Ki kell munkálnia ugyanis a könyveiben, hogy a biztosításból mennyi vonatkozik a munkáltató alkalmazottjaira, illetve vannak-e olyan biztosítottak, akikre kiterjed a biztosítási védelem, azonban nincsenek alkalmazotti jogviszonyban a munkáltatóval. Amennyiben utóbbi kategória létezik a személybiztosításon belül, akkor az erre a körre jutó áfa nem helyezhető levonásba az időszaki bevallásban.

Az emirátusi bevallás nem sorolható a bonyolult áfabevallások közé, ugyanis mindösszesen 14 sorból áll, amelyből ráadásul öt sor az valójában összesítő sor, azaz nem kell külön kimunkálni a sorok összegét. A bevallás beadási határideje a bevallási időszakot követő hónap 28-a, amely ha hétvégére esik, akkor a következő munkanap lesz a beadás határideje. Azonban fontos megjegyezni, hogy a térségben máshogy működik a hétvége, mint Európában, ugyanis a hétvége ebben a régióban a pénteket és a szombatot jelenti, azaz ha 28-a mondjuk péntekre esik akkor az európai rendszerhez szokott adóalanyok még be tudják adni a bevallást vasárnap is, ami ott a hét első napját jelenti.

Szintén érdekesség, hogy az Emirátusokban nemcsak a normál negyedéves, illetve havi bevallás alkalmazandó, hanem a rendszer ismeri a csúsztatott negyedév fogalmát is, azaz vannak olyan adóalanyok, amelyek például február-április, vagy március-május időszakról adnak bevallást.

Szintén érdekes, bár az Emirátusokban teljesen logikus, hogy a bevallás bevételekre vonatkozó sora (az 1. sor), hetes alábontást kíván meg, ugyanis az ország hét kisebb emirátusból áll, amelyekre vonatkozóan köteles kirészletezni az adóalany a bevételeit. Szintén érdekes, hogy a fordított adózás alá tartozó termékek és szolgáltatások köréből, a „fizetendő láb” külön sorban jelentendő a bevételi oldalon is.

Levonható oldalon két sort találunk, az egyikben az általános kulcs alá tartozó termékek és szolgáltatások jelentendők, és egy sorba mennek. Nem kell bevallani a 0%-os körbe tartozó, vagy adómentes beszerzéseket. A második sor a fordított adózás alá tartozó termékek és szolgáltatások „levonható lábának” a jelentésére szolgál. Az importált áruk után megfizetett adót szintén vissza tudja igényelni az adóalany, az erre vonatkozó adatot az adóhatóság automatikusan „beírja” az adóalany bevallásába.

Végül hadd említsek néhány gondolatot az adóvisszatérítés menetére. Amennyiben az adóalany levonható adója meghaladja a fizetendő adót, akkor természetesen az Emirátusokban is lehetősége van azt visszaigényelni, azonban ez nem történik olyan automatikusan, mint a legtöbb európai országban. Ugyanis az adóalany egy külön kérelmet kell, hogy – elektronikusan – beadjon az adóhatóságnak, amelyben megadja azonosító adatait, röviden bemutatja a tevékenységét, leírja, hogy adott periódusban miért került visszaigénylő pozícióba, majd a bevallás egyes sorai szerinti bontásban tételesen felsorol minden egyes ügyletet, amely a bevallás készítése során elszámolásra került. Amennyiben önellenőrzésre kerül sor, és ott kerül visszaigénylő pozícióba, vagy lesz többlet visszaigénylése, akkor új kérelmet kell beadni az előbb ismertetett módon.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 16.

Közvetett adózás az Egyesült Arab Emirátusokban (1. rész)

A világ más tájain érvényben lévő áfa-rendszerek bemutatásával foglalkozó cikksorozat következő állomása az Arab-öböl menti országok adózására fókuszál, abból is kiemelve az Egyesült Arab Emirátusok rendszerét, különös tekintettel arra, hogy a térség néhány országa (Emirátusok, Szaúd-Arábia, Bahrain) 2018-19-ben, majd egy újabb ország (Omán) idén vezette be adórendszerébe az általános forgalmi adót.